2 ay yatakta yatacak aranıyor: Maaş: 18 bin Euro! Rüya gibi duran o işin detayları...

2 ay yatakta yatacak aranıyor: Maaş: 18 bin Euro! Rüya gibi duran o işin detayları...

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, NASA ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek 88 günlük bir çalışma için denekler arıyor. 12 kişinin arandığı iş için 18.000 Euro'luk bir ödenek var. Rüya gibi duran işin arka planı ise hiç de düşünüldüğü kadar basit değil.

Kuzey Ren-Vestfalya'da iş arayanlar aradıklarını Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nde (DLR) bulabilirler. Uzay ajansı şu anda karasal astronotlar arıyor. İş ilk başta kulağa hoş kolay geliyor ama aslında durum pek de öyle değil.

DLR'nin web sitesinde yazdığına göre, 2024 sonbaharından itibaren NASA ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek 88 günlük bir çalışma için denekler aranıyor. Görev: 60 gün boyunca yatakta yatmak.

RÜYA GİBİ DURSA DA...

Ancak Köln'deki DLR Havacılık ve Uzay Tıbbı Enstitüsü'nün Eğitim Müdürü Edwin Mulder'in de vurguladığı gibi, başlangıçta bazı insanlar için rüya gibi görünen bu iş, ayrıntıda bir meydan okuma gibi duruyor. Zor olan şu: Katılımcılar 60 gün boyunca sadece yatakta yatmıyor. Yatak aynı zamanda başa doğru altı derece eğiliyor. Bu da başın ayaklardan daha aşağıda olduğu anlamına geliyor.

Çalışmanın arka planında, araştırmacılar insan vücudunun uzayda nasıl davrandığını test etmek istiyor. DLR, bu eğimin sıvıların uzaydaki astronotlara benzer bir şekilde kaymasına neden olduğunu yazıyor.
Bu da kafadaki basıncı artırarak kas ve kemiklerin parçalanmasına neden oluyor. Ayrıca denge duygusu karışıyor ve kardiyovasküler sistem değişiyor. Tüm bunlar yatak çalışması ile simüle edilebilir.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, "yatak işi" için Köln'deki araştırma tesisinde 88 gün geçirecek on iki denek arıyor. Yatakta geçirilecek 60 güne ek olarak, yaklaşık iki hafta sürecek bir rehabilitasyon aşaması da olacak.

İşe, 24-55 yaş arasındaki kişiler başvurabilir. Boyları 153 ile 190 santimetre arasında ve vücut kitle endeksi (VKİ) 18 ila 30 arasında olmalıdır. Ayrıca sağlıklı olmaları, sigara içmemeleri ve iyi derecede Almanca konuşabilmeleri gerekiyor.

Başvurular DLR'nin gönüllü arama web sitesi üzerinden yapılabilir. Tam katılım için 18.000 Euro'luk bir ödenek var.

TUVALETE GİTME...

Son olarak DLR, her faaliyetin gerçekten yatarak gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Buna kişisel hijyen, tuvalete gitme, boş zaman aktiviteleri ve yemek yeme de dahil. Fizyoterapistler ve eğitmenler de günlük rutini destekliyorlar.

Masa oyunları oynamak ya da akşamları birlikte televizyon izlemek için katılımcılar ortak bir odaya yönlendiriliyor. DLR Havacılık ve Uzay Tıbbı Enstitüsü'nün Eğitim Müdürü Edwin Mulder, "Karasal astronotlar olarak adlandırdığımız katılımcılarımız üç ay boyunca bir topluluk haline geliyor. Ve çoğu, gelecekteki uzay görevlerinin başarısı için önemli olan bir çalışmada yer almanın özel bir şey olduğunu hissediyor" diye belirtiyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT