1990'larda öldürülen göçmenler onları doğurdu: Cehennemden Çıkan Çılgın Türkler!

1990'larda öldürülen göçmenler onları doğurdu: Cehennemden Çıkan Çılgın Türkler!

Neo-Naziler 1993'te Türkler'in yaşadığı bir evi yaktı. Bu acı olayın müziği yansıması rap grubu Cartel'i doğurdu. İşte 'Cehennemden çıkan çılgın Türkler'in hikayesi...

Almanya'da kurulan Türk rap grubu Cartel'in grupla aynı isimli şarkısı "Dün akşam ateş saldırısına uğrayan beş Türk, onun içinde üçü çocuk olarak hayatlarını kaybettiler" sözleriyle başlıyor. Peki, bu şarkının ardındaki hikaye ne?

1960’larda Almanya’ya gelen misafir işçilere karşı yapılan ırkçılık yıllar geçtikçe artıyordu. Bunun müziğe yansıması olarak 1995'te üç rap grubunun birleşmesiyle Cartel doğdu. Grup, Alman milliyetçiliği içinde Türk kökenini işaretleyen bir karşı milliyetçilik hareketi olarak görüldü.

Göçmenlerin maruz kaldığı ayrımcılık ve şiddetin doruk yaptığı yıllarda kurulan grup, 'isyan'ın simgesi olarak kabul edildi. Ancak Cartel’in üyeleri neredeyse birçok kişiyi öldürecek bir kavga çıkardı. Grubun tekrar bir araya gelmesi yasaklandı. Cartel'in bazı üyeleri hapse atıldı ve müzik piyasasından yasaklandı.

Cartel’i oluşturan topluluklar, Karakan, Cinai Sebeke ve Erci E’dir. Karakan’ın üyeleri Alper Ağa ve Kabus Kerim olarak tanınır. Cinai Şebeke’nin üyeleri ise M.Ali (Emali), Babalu (Ichibaba), Olcay (Ole) ve İnceefe ( Çelikbilek Apo) olarak tanınır.

Avrupa’da medyanın dikkatini üzerine çeken grup hakkında MTV müzik kanalında röportajlar yayınlandı. Türk müziğinin sesini dünyaya duyuran nadir topluluklardan birisi oldu.

Öte yandan Kabus Kerim, 2019 yılında verdiği bir röportajda Cartel’in geri dönüşü için “Bu olması imkansız bir durum. Gruptan şuan sadece 1 kişi aktif olarak müzikle uğraşıyor. Cartel’in en genci bendim, ben de şu an 50 yaşındayım. Gerisini siz düşünün. İleride torunumla belki…”

ARTI49

 

 

HABERE YORUM KAT