18 Mart Çanakkale Zaferi ve Atatürk, Frankfurt'ta anıldı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Atatürk, Frankfurt'ta anıldı
Görseller, kayıplar ve insan hikayeleriyle 110. yılında 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Mustafa Kemal Frankfurt'ta anıldı.

Haber- Ufuk Evlâ Bostan

Frankfurt Atatürkçü Düşünce Derneği'nin organize ettiği 110. yılında 18 Mart'ı Anma programına Ankara Ufuk Üniversitesi'nden inkılap tarihçisi akademisyen Doçent Dr. Fatma Rezzan Ünalp konuşmacı olarak katıldı.

Frankfurt- Haus der Jugend Gençlik Salonu'nda gerçekleşen programı Atatürkçü Düşünce Derneği Frankfurt şubesi Dönem Başkanı Kasım Işık organize ederken, gazeteci İrfan Ergi de moderatör olarak yönetti. Ayrıca ADD - Rheinland-Pfalz Eyaleti, Limburg şehri- ADD Derneği ve Aschaffenburg Kulturtreff Dernekleri programa kurumsal kimlikleriyle destek verdiler. Konuşmacı Dr. Ünalp, Çanakkale Deniz Zaferi'nin Dumlupınar Meydan Muharebesi'nden (Kara Muharebeleri) ayrılan en temel farkını anlattı, zaferin bizim ve İtilaf devletleri açısından mutlak sonuçlarından bahsetti.

whatsapp-image-2025-03-17-at-01-31-34-2.jpeg

İnsan kaybının büyüklüğü

Dr. Ünalp; Dumlupınar'ın bir topyekün Kara Muharebesi olduğunu ve sonuca götürdüğünü, buna karşılık Çanakkale Deniz Zaferi'nin bir Deniz Zaferi olması hasebiyle hangi askeri, stratejik, ekonomik ve insani koşullara rağmen, nasıl kazanıldığını, karşı tarafın moral ve donanım, teçhizat üstünlüğünü, işgal sırasında boğazlardaki itilaf devletlerine ait gemi sayısını ve donanma üstünlüklerini önem sırasına göre, İngiliz ve diğer yabancı kaynaklardan da toplanan verilerle ayrıntısıyla vurguladı.

Ayrıca Dr. Ünalp, Çanakkale'de her iki taraftan da verilen insan kaybının büyüklüğünü, ölü ve yaralı sayısını, savaş esnasında ve sonrasındaki manzara ve vaziyet itibariyle anektodlar, resmi rakamlar, görseller ve tarihleri itibariyle tek tek aktardı.

Dr. Ünalp, Rumeli Mecidiye Tabyasında Topçu eri olarak görev yapan Seyit Onbaşı'nın taşıdığı mermilerin kilosu hakkında doğru bilinen yanlışların maddi sebebini, Nusret Mayın Gemisi'ni, İtilaf Devletleri'ne ait Agamemnon Filosu'nu, zaferden büyük bir hezimetle çıkan emperyalist güçlerin, Gelibolu'da yitirdikleri çocuklarının annelerine ithafen Mustafa Kemal'in söylediği tarihi sözün içeriği ve şifalandırıcı tarafı değerlendirildi.

whatsapp-image-2025-03-17-at-01-31-34-6.jpeg

İlknur Akdevelioğlu da katıldı

T.C. Frankfurt Başkonsolosu İlknur Akdevelioğlu'nun da hazır bulunduğu program 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin en önemli karar anları, dönüm noktaları, isimler, görseller ve tarihleriyle anlatıldı. Zaferin sadece Türk tarihinde değil dünya tarihi için de önemi ve değeri vurgulandı.

Başkonsolos Akdevelioğlu da zaferin önemini tarihsel ve stratejik açıdan şöyle değerlendirdi:

"Öncelikle Mustafa Kemal'in dünya kamuoyunda önlenemez varlığı ve yükselişi, bir tarihi destanın yazılmış olması ve Çarlık Rusyası'nın çöküşünün hızlanması hasebiyle, zaferin sonuçları sadece bizim için değil tüm dünya için bir dönüm noktasıydı."

whatsapp-image-2025-03-17-at-01-31-34-1.jpeg

whatsapp-image-2025-03-17-at-01-31-34-4.jpeg

Akdevelioğlu ayrıca Churchill'in İtilaf Devletleri ve İngiliz Milletler Topluluğu (Common Wealth) için yıkıcı bir hezimetle son bulan zafer sonrası, "herşeyi hesapladık, Mustafa Kemal gerçeğini hesaplayamadık" sözlerine de değindi. Akdevelioğlu, bu zaferin dünya tarihinde tarafların birbirlerine karşı insani yaklaşımı ve zorbalık yapmamaları sebebiyle görülen son centilmence ve romantik yaşanmış savaş olma özelliğinden de bahsetti.

Program da ayrıca "Türkü Dostları Grubu", "Çanakkale" temalı türkülerle programa duygulu ve neşeli anlar yaşattı.

whatsapp-image-2025-03-17-at-01-31-34-3.jpeg

whatsapp-image-2025-03-17-at-01-31-34.jpeg

whatsapp-image-2025-03-17-at-18-06-17.jpeg

whatsapp-image-2025-03-17-at-01-31-34-5.jpeg

ARTI49