Yeni bir araştırma ortaya çıkardı, işlenmiş gıdalar öldürüyor

Yeni bir araştırma ortaya çıkardı, işlenmiş gıdalar öldürüyor

Yeni bir araştırma, hangi gıdaların vücut üzerinde sigara içmekle benzer zararlı etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Buna göre işlenmiş endüstriyel gıdalar, sigara içmek gibi çoğu zararlı şeyden daha zararlı.

Sağlıklı bir yaşam tarzının temel taşlarından biri olan sağlıklı beslenme, yeni bir araştırmaya göre daha da önem kazanıyor. British Medical Journal’da yayınlanan çalışma, endüstriyel olarak işlenmiş gıdaların, sigara içmek kadar zararlı etkilere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

SAĞLIK SORUNLARINA DAHA YATKIN

Avustralya’daki Deakin Üniversitesi’nden araştırmacılar, son üç yılda yaklaşık on milyon katılımcıyı kapsayan 45 farklı çalışmanın verilerini analiz etti. Bulgular, yüksek oranda işlenmiş gıdalar tüketen kişilerin, obezite, uyku sorunları ve yüksek ölüm oranı gibi sağlık sorunlarına daha yatkın olduğunu gösteriyor.

Özellikle, bu kişilerin kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin %50, ruhsal bozukluklar ve anksiyete riskinin %48-53 ve tip 2 diyabet riskinin ise %12 daha yüksek olduğu belirlendi.

ENDÜSTRİYEL İŞLENMİŞ NELERDİR?

Endüstriyel işlenmiş gıdalar arasında paketlenmiş unlu mamuller, şekerli içecekler, şekerli tahıllar, cipsler, hazır yemekler ve dondurulmuş yemekler bulunuyor. Bu ürünler, renklendiriciler, emülgatörler, tatlandırıcılar, aşırı şeker veya tuz ve sağlıksız yağlar içeriyor, bu da bağırsak mikrobiyomuna zarar verebiliyor.

Alman Beslenme Derneği endüstriyel işlenmiş gıdalar yerine şöyle bir diyet uygulamasını öneriyor:

-Günde -1,5 litre su veya şekersiz çay
-Günde beş porsiyon (tercihen mevsimsel) meyve ve sebze
-Haftada bir kez bezelye, fasulye ve mercimek gibi bakliyatlar ve günde bir avuç fındık
-Tam tahıllı tahıl ürünlerini tercih edin. Bunlar sizi daha uzun süre tok tutar ve beyaz unlu ürünlere göre daha fazla ---- vitamin içerir.
-Kolza tohumu ve zeytinyağı gibi bitkisel yağları tercih edin
-Günde iki porsiyon süt ve süt ürünü
-Haftada bir veya iki kez balık yiyin. Değerli omega-3 yağ asitleri ve iyot sağlar.
-Haftada en fazla 300 gram et ve sosis
-İşlenmiş gıdalar obezite, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet riskini artırdığı için tatlı, tuzlu ve yağlı gıdalardan kaçının

Bu bulgular, özellikle yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketimini en aza indirgeyerek toplum sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen politikaların önemini artırıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT