Spiegel’den Gaye Erkan eleştirisi: 'ABD’de iflas eden bankayı kurtaramadı'

Spiegel’den Gaye Erkan eleştirisi: 'ABD’de iflas eden bankayı kurtaramadı'

Yeni Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'ın atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li finans müdürü Hafize Gaye Erkan'ı Türkiye Merkez Bankası'nın başına atadı. Erkan'ın atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye’de dört yıl içinde Merkez Bankası’na atanan beşinci başkan olan Erkan, Şahap Kavcıoğlu'nun yerini alacak.

Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve zayıf bir ulusal para birimi, Hafize Gaye Erkan'ın gelecekte uğraşmak zorunda kalacağı sorunlar.

Yıllarca süren faiz indirimleri ve devam eden ekonomik krizin ardından Erkan'ın rotasını değiştirmesi ve maliye politikasını yeniden yapılandırması gerekiyor.

Hafize Gaye Erkan'ın işinin zorlu olacağına dikkat çeken Spiegel, Erkan’ın özgeçmişine odaklandı.

Spiegel’e göre, Hafize Gaye Erkan'ın özgeçmişinde ABD'nin ilginç bir izi var.

Çevrimiçi ağ LinkedIn'deki profiline göre Erkan, First Republic Bank'ta Aralık 2021'e kadar eş-CEO da dahil olmak üzere yaklaşık sekiz yıl çalıştı.

Bankanın birkaç hafta önce kurtarılması gerekiyordu. Büyük banka JP Morgan Chase, iflas eden bankayı devraldı. Erkan ayrıca Goldman Sachs'ta genel müdür olarak deneyim sahibi olduğunu bildiriyor.

Profil sayfasında "Erkan bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon alanlarında geniş deneyime sahip kanıtlanmış bir finansal hizmetler lideridir" yazıyor.

Erkan'ın merkez bankası başkanı olarak stratejisini tahmin etmek zor çünkü kariyeri boyunca Wall Street'te ve Amerikan şirketlerinin yönetim kurullarında resmi bir para politikası deneyimi olmadı. Princeton Üniversitesi'nden Finans Mühendisliği alanında doktora derecesine sahip.

Türkiye şimdiye kadar genel standartlara uymayan, alışılmadık bir ekonomik seyir izlemişti. Son derece yüksek enflasyona rağmen Merkez Bankası enflasyonla mücadelede faiz oranlarını yükseltmek yerine indirdi.

Arkasında kendisini “faiz düşmanı” olarak tanımlayan ve ucuz parayı ekonomiyi canlandırmak için kullanmak isteyen Erdoğan var.

Sonuç olarak, ulusal para birimi olan lira büyük ölçüde değer kaybetti ve bu da enflasyon sorununu şiddetlendirdi. Türkiye, zayıf lira nedeniyle daha pahalı hale gelen birçok mal ve hammaddeyi ithal etmek zorunda. Uzmanlar, döviz rezervleri tükenirken mevcut politikaların devam etmesi halinde ekonominin kargaşaya doğru gittiği konusunda uyardı.

20 yıldır iktidarda olan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde bir dönem daha yemin etti. Anketlerde kısmen geride kalan 69 yaşındaki ikinci turda oyların yüzde 52,2'sini aldı. Beş yıllık görev süresi, Erdoğan'ın giderek otoriterleşen politikalarını sürdürmesini sağlayacak. Bu, ülkeyi kutuplaştırdı, ancak Türkiye'nin bölgesel bir askeri güç olarak konumunu güçlendirdi.

HABERE YORUM KAT