Sinagoga saldırı davasında sanık: “Çok pişmanım. Sigortam attı”

Sinagoga saldırı davasında sanık: “Çok pişmanım. Sigortam attı”

Almanya’nın Halle kentinde bir sinagogda katliam düzenlemek isteyen, ama içeri giremeyince dışarıda iki kişiyi öldüren Stephan Balliet’in davası başladı. Kamuoyunun büyük ilgi gösterdiği davada sanık pişmanlık duyduğunu söyledi.

Sanık Stephen Balliet  yoldan geçen 40 yaşındaki kadını vurduğuna pişman olduğunu söyledi. İfade verirken ilk kez sesinde kayma gözlenen ırkçı sanık “Birden karşıma çıktı. Anlık sigortam attı. Onu vurduğum için çok üzgünüm” dedi. Ancak savcılığın iddianamesinde  28 yaşındaki sanığın 40 yaşındaki kadını yaşama hakkı olmayan değersiz biri olarak gördüğü için öldürdüğü iddiası yer alıyor. 20 yaşındaki ikinci kurbanını ise Müslüman sandığı için yanlışlıkla öldürdüğü ileri sürülüyor. 

Öte yandan duruşmada göçmenler hakkında ırkçı ifadeler kullandığı için yargıcın ikaz ettiği sanık, sorulara isteksiz, donuk ve kısa yanıtlar verdi. Stephan Balliet’in bu yolla çekinmeden ideolojisini ortaya koyması da dikkat çekti.

“SUÇUN AİLEMLE BİR İLGİSİ YOK”

Alman Basın Ajansı dpa’ya göre duruşmada ailesi ve kendisi hakkında bilgi vermesi istenen sanığın isteksiz bir şekilde konuştuğu gözlendi. Hâkimin sorularına kısa yanıtlar veren sanık Stephan Balliet duruşmanın başında şu şekilde ifade verdi: 

“İşlediğim suçun ailemle bir ilişkisi yok. Elbette, bu tür eylemleri nasıl önlenebileceği merak ediliyor. Ama ben bununla ilgilenmiyorum. 14 veya 15 yaşındayken ebeveynlerim ayrıldı. Hem ebeveynlerimle hem de kız kardeşlerimle ilişkilerim ise iyi. Okulda en sevdiğim ders biyoloji, İngilizcede ise zayıftım. İyi görüştüğüm arkadaşlarım olmadı.  Derneklere, kulüplere  de üye değildim.  

“ASKERLİK ÇOK YORUCU VE APTALCAYDI”

Özgürce konuşabildiğim bir ortam olan internet ilgimi çekiyordu. 

Liseden mezun olduktan sonra Aşağı Saksonya’da kısa dönem askerlik yaptım. Askerlik hizmeti yorucu ve aptalca. Gerçek bir ordu değildi yani. Yüksek öğrenim için Magdeburg’a gittim. Geçirdiğim bir rahatsızlık yüzünden bıraktım. Daha sonra ise artık gelecek için plan yapmayı bıraktım. 2015 yılından sonra  bu toplum için herhangi bir şey yapmamaya karar verdim.”

Zaman zaman sorulara ırkçı ifadelerle cevap veren sanığı baş yargıç uyardı ve duruşmalara katılmasını engellemekle tehdit etti. 

MAHKEME ÖNÜNDE ZİYARETÇİ KUYRUĞU

Öte yandan dünya kamuoyunun da yakından takip ettiği davanın ilk duruşmasında basın mensupları, ziyaretçiler içeriye alınmak için uzun süre mahkeme binasının önünde beklediler. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gözlenirken sanık Stephan Balliet mahkeme salonuna maskeli güvenlik güçleri eşliğinde el ve ayak kelepçeleriyle girdi. Kot pantolon, siyah bir ceket ve spor ayakkabılar giydiği gözlenen ırkçı sanık, korona önlemleri çerçevesinde maske kullandı. 

DAVA IRKÇI TERÖR TEHLİKESİNİ ORTAYA SERİYOR

Almanya Yahudi Cemaati Merkez Konseyi en sert cezanın verilmesini talep ederken, Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri Meclis Grubu Başkanvekili  Thorsten Frei, davanın aşırı sağcı terörizm ve tehlikesini gözler önüne serdiğine işaret etti. Frei “Yahudilerin ülkemizde tehdit ve korku olmadan yaşayabilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.

“DEVLET GEREKENİ YAPSAYDI İNSANLAR ÖLMEZDİ”

Birlik’90/Yeşiller partili siyasetçi Cem Özdemir aşırı sağın üzerine kararlı  bir şekilde gidilmesi gerektiğini söyledi. Magdeburg’da bulunan Özdemir kanalına yaptığı açıklamada “Hukuk devleti en başından beri konuya daha dikkatli baksaydı özellikle de kendi saflarına daha yakından baksaydı birçok insan ölmek zorunda kalmazdı” dedi. Halle Büyükşehir Belediye Başkanı Bernd Wiegand da, saldırının kamuoyunda daha fazla işlenmesi gerektiğini söyledi. 

Diğer taraftan  mahkeme önünde kurbanlar, yakınları ve hayatta kalanlarla dayanışma amacıyla eylemler de yapıldı. Yaklaşık 100 göstericinin katıldığı eylemlerde  “Kurbanlarla dayanışma, katillere  yer yok!” sloganı atıldı.

147 SANIK, 43 DAVACI

Saksonya-Anhalt eyaleti tarihinin en büyük ve en önemli davalarından biri olarak görülen Halle davasında Stephan Balliet 13 ayrı suçtan yargılanıyor. Toplam 147 tanık ve aralarında kurban yakınları ve Yahudi cemaati üyelerinin de bulunduğu 43 kişi davaya müdahil olarak katılıyor. Savcılık iddianamesi ise toplam 121 sayfadan oluşuyor. 

Almanya’nın doğusundaki Halle kentinde 9 Ekim 2019 tarihinde aşırı sağcı ve antisemitist sebeplerle bir sinagoga saldırı düzenlemek isteyen, ancak ibadethanenin kapısını açamadığı için içeriye giremeyen Stephan Balliet iki kişiyi öldürmek, 68 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek, ayrıca iki kişiyi de yaralamak suçlarından yargılanıyor.

28 yaşındaki sanık Stephen Balliet saldırıyı gerçekleştirdikten 11 ay sonra hâkim karşısına çıktı. Federal Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianameye göre, cinayet ve cinayete teşebbüs suçlarının yanı sıra ağır yaralama, ölümle sonuçlanan haydutça şantaj, halkı kışkırtma ve taksirle yaralama suçlarından da yargılanan sanık antisemitist, ırkçı ve yabancı düşmanı sebeplerle Yahudi inancına sahip vatandaşlara suikast planladı.

18 DURUŞMA

Magdeburg kentinde görülen dava için sonuncusu ekim ortasına denk gelecek şekilde 18 duruşma günü belirlendi. Stephan Balliet, 9 Ekim 2019 tarihinde beraberinde taşıdığı sekiz adet silah, birden fazla patlayıcı madde, kask ve koruma yeleğiyle bölgede yaşayan Yahudilerin Yom Kipur bayramını kutladığı Halle’deki sinagoga gitmiş, ancak taşla örülü duvardaki kapıyı açamamıştı. Sanık, sinagoga yönelik katliam planını gerçekleştirememesi üzerine de yakınlarda bulunan 40 ile 20 yaşlarındaki iki kişiyi öldürmüştü. Saldırgan, kaçmaya çalışırken iki kişiyi de ağır yaralamıştı. Stephan B. saldırıyı kaskındaki kamera üzerinden canlı bir şekilde internette yayınlamıştı.

Olaydan kısa bir süre sonra tutuklanan Stephan B., suçunu itiraf etmiş, saldırıyı aşırı sağcı ve antisemitist sebeplerle düzenlendiğini kabul etmişti.

+49 – HALLE

FOTO: dpa

HABERE YORUM KAT