Nazilerin yaktığı köye yüz binlerce Euro bağışladı, kimliğinin gizlenmesini istedi

Nazilerin yaktığı köye yüz binlerce Euro bağışladı, kimliğinin gizlenmesini istedi

Nazi SS birliklerinin Fransa'da 643 kişiyi katlettiği ve bugün hala anıt olarak korunan köyün bakım çalışmaları için, Strazburg'da yaşadığı belirtilen ancak kimliğini açıklamak istemeyen bir Alman vatandaşı, yarım milyon Euro bağışta bulundu.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Nazi SS birliklerinin zırhlı tümenine bağlı Alman askerleri, Fransa'nın batısındaki Oradour-sur-Glane'de bir katliam gerçekleştirdi. 10 Haziran 1944'te gerçekleştirilen katliamda, 643 köylü katledildi ve neredeyse tüm köy yakılıp yıkıldı.

Kalıntılar, bugün hala bir anıt olarak korunuyor ancak çürüme tehdidi giderek daha da artıyor ve anıt bakıma ihtiyaç duyuyor.

"ANONİM" BAĞIŞÇI

Anıt köyün restorasyon çalışmaları için kimliğini açıklamak istemeyen "anonim" bir bağışçı, yarım milyon Euro bağışta bulundu. Fransız Kültürel Miras Vakfı'nın açıklamasına göre, bağışçı Strazburg'dan...

Bir yıl önce ölen ve katliamdan kurtulan az sayıdaki kişiden biri olan Robert Hébras'ın torunu Agathe Hébras, konuya dair yaptığı açıklamada, "Bu bizi çok duygulandırdı. Bağışçı adının açıklanmasını istemedi, ancak diğer bağışçılara örnek olmasını umuyor" dedi. Eski Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da bağışla ilgili olarak sosyal medyada yaptığı paylaşıma "Saygı" notunu bıraktı.

ARTI49
Fotoğraf: AA

HABERE YORUM KAT