Mısır gevrekleri test edildi, ünlü markalar sınıfta kaldı: Pestisit kalıntısı bulundu!

Mısır gevrekleri test edildi, ünlü markalar sınıfta kaldı: Pestisit kalıntısı bulundu!

Tatlandırılmış ve tatlandırılmamış çeşitlerin yanı sıra organik çeşitler de dahil olmak üzere şeker ilavesiz 48 kahvaltılık gevreği test edildi. Ünlü markalar sınıfta kaldı. Ayrıca bir üründe üç farklı pestisit kalıntısı tespit edildi...

Birçok insan kahvaltıda, hatta bazıları akşam yemeğinde mısır gevreği yer. Çoğu insan muhtemelen bunların sağlıklı olup olmadığını düşünmez. "Öko-Test" dergisinin son sayısı bazı şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu. Dergi 48 mısır gevreği ürününü yakından inceledi. Testte "yetersiz" olarak değerlendirilen bazı tanınmış markaların performansı özellikle hayal kırıklığı yarattı.

Test edilen ürünler arasında, şüpheli içerikleri nedeniyle düşük puan alan Kellogg's Special K Classic ve Nestlé Fitness Original de vardı.

ÜNLÜ MARKALAR ŞÜPHELİ BİLEŞEN İÇERİYOR

Test için "Öko-Test", tatlandırılmış ve tatlandırılmamış çeşitlerin yanı sıra organik çeşitler de dahil olmak üzere şeker ilavesiz 48 kahvaltılık gevreği test etti. Ürünler çeşitli laboratuvarlarda pestisit, akrilamid, mineral yağ bileşenleri (MOSH/MOSH analogları ve MOAH) ve ağır metaller açısından test edildi. Laboratuvarlar ayrıca gevreklerde, ambalajlarında ve Nutri-Score'da yapılan genetik değişiklikleri de test edildi.

Bazı tanınmış mısır gevreği markaları şüpheli bileşenler içeriyordu:

- Kellogg's Special K, Kellogg
- Nestlé Fitness Original, Nestlé
- Schär Glutensiz Tahıl Gevreği, Schär

Laboratuvar analizlerine göre, Kellogg's Special K Classic ürünü mineral yağ aromatik hidrokarbonları (MOAH) içeriyor. Bu madde grubu potansiyel olarak kanserojen bileşikler içerir ve Öko-Test'e göre gıdalarda yeri yoktur. Bu maddeler, gıda yağlama yağı ile temas ettiğinde üretim sürecinde her zaman ortaya çıkabilir. Ayrıca bu üründe üç farklı pestisit kalıntısı tespit edildi.

Nestlé Fitness Original'in akrilamid içeriği de "oldukça yüksek" olarak sınıflandırıldı. Bu madde Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından potansiyel kanserojen olarak sınıflandırılıyor.

Öko-Test ayrıca Nestlé Cornflakes'teki gereksiz vitamin katkılarını da eleştirdi. Aşırı vitamin alımının, özellikle de D vitamini gibi suda çözünmeyen vitaminlerin, sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

"Yetersiz" puan alan bir diğer ürün de glutensiz Schär markasıdır. Mısır gevreklerinde yüksek seviyelerde akrilamid ve MOAH tespit edildi.

BİRÇOĞU GÜVENLİ ÇIKTI

Ancak, ürünlerin çoğunun olumlu puan alması ve sağlığa zararsız olması sevindirici bir sonuçtur.

Bunlar arasında, her ikisi de şüpheli hiçbir bileşen içermeyen ve test edilen tüm kategorilerde mükemmel sonuçlar elde eden Davert Dinkelflakes ve Ener Bio Cornflakes yer alıyor.

Test, büyük isimlere körü körüne güvenmemeniz gerektiğini bir kez daha gösterdi.

PESTİSİT NEDİR

Bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar ve dezenfektanlar gibi maddelere ve yöntemlere ''Pestisit'' ismi verilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT