Mide bulantınız tekrarlayan bir hal aldıysa tehlikede olabilirsiniz

Mide bulantınız tekrarlayan bir hal aldıysa tehlikede olabilirsiniz

Sürekli ve tekrarlayan mide bulantıları, çok sayıda hastalığın habercisi olabilir.

Sistematik mide bulantısı, türlü hastalıkların habercisi olabilir. Bazen kısa süreli mide bulantıları yaşarız ancak bulantılar tekrar tekrar ortaya çıktıkları durumda dikkat edilmesi gereken bir şeyler var demektir. Ve bulantıların sonucu her zaman kusma da olmayabilir...

Mide bulantısının en az 4 haftalık bir süre boyunca sürekli veya tekrar tekrar ortaya çıkması durumuna, uzmanlar "kronik mide bulantısı" adını veriyor.

Kusma ile birlikte veya kusma olmaksızın sürekli veya tekrarlayan mide bulantılarına, aşağıdaki hastalıklardan bazılarının neden oluyor olması oldukça olası:

-Gastrit, mide ülseri, reflü hastalığı, mide boşalma bozuklukları, Crohn hastalığı, tümörler gibi gastrointestinal sistem hastalıkları
-Mi̇de operasyonları
-Migren
-Kalp yetmezliği
-Gıda intoleransları veya alerjileri
-Hormonal ve metabolik hastalıklar
-Ciddi karaciğer veya böbrek yetmezliği
-Ağır kafa travmaları, beyin kanamaları, tümörler

İLAÇLARIN YAN ETKİLERİNDEN BİRİ OLABİLİR

İlaçlar, kronik mide bulantılarının yaygın nedenlerinden biridir.

Bazı ilaçlar da mide bulantılarına neden olabilir:

-Antibiyotikler
-Diyabete karşı ilaçlar (oral antidiyabetikler)
-Antihipertansifler
-Kardiyak aritmi tedavisi için ilaçlar
-Yüksek tansiyon veya kalp hastalığı tedavisi için beta-blokerler
-Doğum kontrol ilaçları
-Parkinson hastalığının tedavisi için ilaçlar
-Opiatlar

Kronik bulantıları olan kişiler, düzenli ilaç almayı aniden bırakmamalı, tıbbi tavsiye almalıdır. Doktor bulantı haftalarının bir ilaçtan kaynaklandığından şüphelenirse, farklı bir ilaç reçete edebilir.

PSİKOLOJİK OLABİLİR

Kronik mide bulantısı için geçerli bir fiziki sebep bulunamazsa, sorun psikolojik olabilir. Bu durum özellikle bulantı yıllarca tek fiziksel belirti olarak kalırsa olasıdır.

Ruh ve sindirim sistemi yakından bağlantılıdır. Bu nedenle birçok insan endişe, gerginlik veya diğer stresli durumlara bulantı, ishal, şişkinlik, kabızlık veya mide ekşimesi gibi semptomlarla tepki verir. Tetikleyiciye bağlı olarak, bulantı duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir, ancak haftalarca da sürebilir. Psikolojik olarak tetiklenen bulantı genellikle kusma olmadan ortaya çıkar, ancak kusma noktasına kadar da artabilir.

Stresin zaman zaman mide bulantısına yol açması, otomatik olarak kişinin akıl hastası olduğu anlamına gelmez. Aksine, şiddetli zihinsel stres durumunda böyle bir bedensel tepki bir dereceye kadar normaldir. Bununla birlikte, bulantı şiddetliyse ve/veya haftalarca sürüyorsa, anksiyete bozukluğu, depresyon veya somatoform bozukluk gibi bir ruhsal bozukluğa işaret edebilir. Bu durumda bir psikoterapist ve muhtemelen ilaç tedavisi yardımcı olabilir.

Kronik bulantılar, hangi nedenden kaynaklanıyor olursa olsun, gerçek bir tanı için mutlaka hekimlere danışılmalı, muayene olunmalıdır. Muayene, önleyici sağlığın en önemli aşamalarından biridir. Erken müdahale de sizi dönülemez sorunlarla karşı karşıya kalmaktan kutarır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT