Fransa’da 11,5 milyon aşırı sağcı var

Fransa’da 11,5 milyon aşırı sağcı var

Herkes Macron kazandı diye seviniyor ama aşırı sağ yüzde 34 oyla tarihi bir rekor kırdı. Bugün itibariyle Fransa sokaklarında dolaşan 11,5 milyon aşırı sağcı var.

OKTAN ERDİKMEN - Fransa’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı Fransızların dışında herkesin desteklediği Emmanuel Macron, yüzde 66 oy alınca Avrupa Birliği sevince boğuldu. Ancak Le Pen gibi radikal bir isme oy veren 11,5 milyon Fransız, haziran ayında yapılacak olan genel seçimde de oy kullanacak. Madalyonun öbür yüzüne baktığımızda aşırı sağın, Fransa’da yüzde 34’le tarihi bir rekor kırarak, en yüksek oy oranına ulaştığını görüyoruz. 

Fransa’daki sonucun ortaya çıkmasında elbette merkez partilerin tabanlarının tümünü harekete geçirebilecek adaylar çıkaramamasının da etkisi var. Merkez sağın adayı Fillon, eşini danışman yaptığı ortaya çıkınca önemli bir prestij kaybına uğramıştı. Bu nedenle yeterli desteği göremedi. Aynı şekilde Sosyalist Parti’de de ön seçimden partinin sol kanadının adayı Hamon galip çıkınca, sağ kanattan Macron’a oy kayması yaşandı.

Bütün bunlara rağmen ilk turda 7,5 milyon oy alan ve ikinci turu 11,5 milyon oyla tamamlayan aşırı sağcı bir lider, Le Pen, tartışmalardan uzak bir şekilde yoluna devam ediyor.

Burada tartışılması gereken asıl konu, 2 hafta içerisinde Fransa gibi bir Avrupa ülkesinde 4 milyon seçmenin, aşırı sağcı bir adaya oy vermeye nasıl ikna edilebildikleri olmalı.

Daha önceki yazılarımızdan birinde, küreselleşmenin Avrupa Birliği ve ABD gibi bölgelerde orta sınıfı zayıflattığını, bu nedenle eski günleri özleyen insanların aşırı sağcı partilere yöneldiğini ele almıştık.

Çin başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin geliri artarken, fabrikaları birer birer kapanan gelişmiş ülkelerde orta sınıfın geliri düştü.

Avrupa’da geliri düşen orta sınıf, mülteci akınının da etkisiyle, Avusturya’da Hofer, Hollanda’da Wilders ve Fransa’da Le Pen gibi liderlere sarıldı.

Bu isimlerin ulusal para birimine dönmek, Avrupa Birliği’nden çıkmak gibi hayalleri var. 

Merkez partiler birbirleriyle kavga ederken, aşırı sağ alternatifsiz bir şekilde her geçen gün güçlenerek büyüyor. 

4 milyon kişiyi, sadece 2 hafta içerisinde aşırı sağa oy vermeye ikna edebiliyorsunuz ve şu anda Fransa sokaklarında 11,5 milyon ırkçı dolaşıyor.

Bunlar asker, polis, doktor, öğretmen, öğrenci ve otobüs şoförü olarak her gün düşmanlık yaptıları yabancıların gözlerinin içine bakıyorlar.

Peki buna karşı biz ne yapıyoruz? 

Türkiye’deki iç çekişmeleri Avrupa’ya taşıyıp, birbirimizle kavga etmekten başka?

 

Oktan Erdikmen'in önceki yazıları için lütfen tıklayınız

HABERE YORUM KAT
1 Yorum