Fransa alarma geçti: Tüm kanatlı hayvanlar yasaklandı

Fransa alarma geçti: Tüm kanatlı hayvanlar yasaklandı

Fransa’da gözetim altındaki 20 bölgede tüm kanatlı hayvan hareketliliği yasaklanırken, kuş gribinden itlaf edilen hayvanların sayısı yaklaşık 3 milyon 300 bine ulaştı.

PARİS - Fransa’nın doğusunda bulunan Haut-Rhin Valiliği'nden yapılan açıklamada, Dietwiller kasabasında ölü bir kazda virüse rastlandığı ve virüsün çevredeki çiftliklere de sıçradığından şüphelenildiği belirtildi. 

Valilik açıklamasında, “Tehlikeli bir yayılmanın önlenebilmesi için Alsace bölgesinde 20 yerleşim biriminin gözetim altına alındığı ve bu bölgelerdeki tüm kanatlı hayvan hareketliliğinin yasaklandığı” kaydedildi.

Açıklamada, çiftliklerin karantinaya alınması ve sürekli kontrol altında tutulması gerektiği belirtilirken, yabani kanatlılar için de mümkün olduğu kadar temasın asgari derecede tutulması ve şüpheli durumlarda yetkililere haber verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

"Zarar 120 milyon avroyu bulabilir"

Fransa Kaz Ciğeri Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Marie-Pierre Pe, geçen hafta yaptığı açıklamada itlaf edilen kümes hayvanlarının sayısının yaklaşık 3 milyon 300 bine ulaştığını bildirmişti.

Fransa Tarım Bakanı Stephane Le Foll ise kuş gribi nedeniyle ülkenin güneybatısındaki Landes bölgesinde yaklaşık 600 bin kümes hayvanının daha itlaf edileceğini açıklamıştı. 

Fransa ve Macaristan, AB ülkeleri içinde kuş gribinden en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor. Kaz ciğeri üretimi ve ihracatında dünyada ilk sırada yer alan Fransa’da kuş gribinin zararının 120 milyon avroyu bulması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT