Faeser'dan iltica kurallarında sıkılaştırma talebi

Faeser'dan iltica kurallarında sıkılaştırma talebi

Almanya’da iltica başvuruları reddedilenlerin ülkelerine geri gönderilmesi için gözaltına bulundurma süresinin uzatılması istendi.

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), başvuruları reddedilen bazı kişilerin kayıplara karıştığı tespitleri nedeniyle, haklarında sınır dışı edilme kararı verilenler için gözaltında tutulma süresinin 10 günden 28 güne çıkarılmasını gerekçe göstererek harekete geçti. Faeser, konuyla ilgili yeni bir yasa tasarısı hazırladıklarını ve eyalet yetkilileriyle görüşerek tasarının somut halini yaz tatilinden sonra Federal Meclis'e sunacaklarını açıkladı.

Tasarıda, sınır dışı edilme kararı verilen kişilere ulaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla polisin sığınmacı yurtlarına girmesinin kolaylaştırılacağı belirtildi. Ayrıca, Yabancılar Dairesi'nin bürokratik yükünü azaltmak için ülkelerinde politik takibata uğrayacakları gerekçesiyle sınır dışı edilemeyen sığınmacılara daha uzun süreli 'geçici oturma izni' verilmesi planlandığı ifade edildi.

Bu tasarı ile birlikte sınır dışı edilme süreçlerinin etkinleştirilmesi ve güvenlik önlemlerinin artırılması hedefleniyor. Ancak, insan hakları grupları ve sivil toplum kuruluşları, gözaltı süresinin uzatılmasının insan haklarına ve göçmenlerin durumuna ilişkin endişelere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Tasarının ilerleyen süreçlerinde bu tür konuların daha detaylı olarak ele alınması ve insan haklarına uygun bir yaklaşımın sağlanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT