Facebook yorumları yüzünden 50 yıl hapis aldı!

Facebook yorumları yüzünden 50 yıl hapis aldı!

30 yaşındaki Taylandlı bir adam Facebook'ta yaptığı birkaç yorum nedeniyle 50 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rekor cezanın dayanağı, "Madde 112" olarak da bilinen monarşiye hakarete ilişkin tartışmalı yasa.

Tayland'da bir temyiz mahkemesi, bir siyasi aktivisti suçundan rekor bir cezaya mahkum etti. Tayland İnsan Hakları Avukatları Derneği Perşembe günü yaptığı açıklamada, 30 yaşındaki Mongkhon Thirakot'un çeşitli Facebook yorumları nedeniyle 50 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Mongkhon'un Yüksek Mahkeme tarafından nihai karar verilene kadar kefaletle serbest kalma başvurusu reddedildi.

Temyiz Mahkemesi alt mahkemenin kararını daha da sertleştirdi. Kuzeydeki Chiang Rai eyaletindeki bir mahkeme geçen yıl 30 yaşındaki kişiyi 14 Facebook paylaşımında monarşiye hakaret ettiği gerekçesiyle 28 yıl hapse mahkum etmişti. Temyiz Mahkemesi şimdi, alt mahkemenin başlangıçta beraat kararı verdiği on bir suçtan daha suçlu buldu. Dolayısıyla adam, kişisel Facebook profilinde kraliyet ailesine yönelik hakaret içerdiği düşünülen 25 paylaşımdan suçlu bulundu. Aslında 75 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı, ancak sanık yetkililerle işbirliği yaptığı için cezası indirildi.

EN UZUN CEZA!

Thai Lawyers for Human Rights (THLR) adlı kolektif, X adlı çevrimiçi hizmette "Bu bildiğimiz en uzun lèse-majesté mahkûmiyeti" açıklamasını yaptı. Ocak 2021'de bir kadın benzer suçlamalarla 43 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Lèse-majesté olarak bilinen monarşiye hakaret yasası, her vaka için üç ila 15 yıl arasında hapis cezası öngörüyor. Eleştirmenler Tayland'ı "Madde 112" olarak bilinen yasayı siyasi muhalifleri bastırmak için kullanmakla suçluyor. Lèse majesté'ye karşı Tayland yasası dünyanın en katı yasalarından biri olarak kabul ediliyor ve Kral Maha Vajiralongkorn ve ailesine yönelik hakaretleri uzun hapis cezalarıyla cezalandırıyor. Bu yasanın reforme edilmesi ya da tamamen kaldırılması ülkedeki demokrasi yanlısı hareketin temel taleplerinden biri durumunda.

TLHR'ye göre, protesto hareketinin başladığı 2020 yılından bu yana 250'den fazla aktivist lèse majesté suçlarından mahkum edildi. Kolektif, Mongkol'un cezasını Yüksek Mahkeme'de temyiz edeceğini belirtti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT