En kalabalık Alman eyaletinde seçim sıcağı: CHP’liler Uyum Meclisleri seçimlerine katılıyor

En kalabalık Alman eyaletinde seçim sıcağı: CHP’liler Uyum Meclisleri seçimlerine katılıyor

NRW eyaletinde 13 Eylül pazar günü yerel seçimlerle birlikte yapılacak olan Uyum Meclisleri seçimine günler kaldı. Uyum Meclislerine girmek için yarışan Türk kökenliler arasında CHP eyalet örgütünden çok sayıda aday var.

Federal Almanya’da Türklerin nüfusunun en yüksek olduğu eyalet Kuzey Ren Vestfalya’da (NRW), 13 Eylül’de yapılacak yerel ve uyum meclisleri için yarış kızıştı. 

70cb14f2-38c8-4670-85e7-680df21374f3.jpg

Bu hareketlilikte, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Almanya örgütlenmelerinden isimlerin de adaylar arasında yer alması dikkat çekiyor. CHP NRW teşkilatından adaylar uyum meclislerine girerek göçmenlerin sorunlarını belediyelere taşımak ve çözüm yolları aramak istiyorlar. Adaylar göçmenlerin eğitim, oturum, ırkçılık, ayrımcılık, ikamet, gençlerin meslek öğrenimi ve  çıraklık eğitimi yeri bulma, yaşlılara yönelik hizmetlerin artırılması gibi sorunlara çözüm arayacaklarını bildiriyorlar. 

166d8b40-2f74-4b91-8775-25de867e2f13.jpg

Aktif çalışan, uyuma katkı sağlayan derneklere kaynak aktarılması da tüm adayların seçim vaatleri arasında bulunuyor. 

KİMLER VAR, NEREDELER?

CHP NRW Birlikleri II. Başkanı Cemalettin Vedat Özer, uyum meclisleri seçimleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada “Yerel seçimler önemli, ama uyum meclisleri seçimleri de önemli ve göçmenleri ilgilendirmesi lazım. 

918062dd-9071-4f6a-853a-e9ae2d652f33.jpg

Belediye ile uyumlu çalışan bir uyum meclisi, bulunduğu şehirlerde göçmenlerin haklarını da savunabilir. Seçme hakkı olan seçim kartı gelen herkesin oyunu kullanması gerektiğini düşünüyorum” dedi 

img-6746.jpg

NRW’deki uyum meclisleri adaylarından Gülten Taş, göçmenlerin sesi olmak ve taleplerini belediyeye taşımak için seçim yarışına girdiğini belirtti. 

img-6763.jpg

Essen Belediyesi Uyum Meclisi’ne Sosyal Demokrat Parti (SDP) Enternasyonal Listesi’nden aday olan Sinem Kayadibi, Essen Alevi Derneği yönetiminde aktif olarak 4 yıldan bu yana çalışıyor. SPD Göç ve Çeşitlilik Çalışma Grubu yönetiminde yer alan Kayadibi de uyum meclisleri aracılığı ile Almanya'da yaşayan göçmenlerin sesi olabilmek için aday olduğunu bildirdi.

whatsapp-image-2020-09-04-at-22-04-06.jpeg

Öte yandan adaylar arasında Birlik’90 / Yeşiller Partisi üyeleri de yer alıyor. Ahmet Edis, Yeşil Açık Liste’den Köln için, Coşkun Şirin de Duisburg-Hamborn için adaylığını koyuyor. Dr. Georgios Tsakalidis ise Münster Bunt İnternational listesinden aday. Tsakalidis  aynı zamanda Münster Büyükşehir Belediye Meclisi seçimleri için de bağımsız aday. georgios-tsakalidis.jpeg

YENİLİKLER

13 Eylül pazar günü yapılacak bu seçimde yeni düzenlemelere de gidildi. Bir önceki seçimlerde sadece 16 yaşını doldurmuş ve ülkede oturma iznine sahip yabancı uyruklular ile çifte vatandaşlığı olanlar oy kullanabiliyorlardı. Bu seçimde ilk kez sonradan Alman vatandaşlığına geçmiş göçmenler de oy kullanabilecekler. Ancak Alman vatandaşı olan bu  yabancı kökenlilerin oy kullanabilmeleri için belediyelerdeki seçim dairelerine dilekçeyle başvurarak seçmen kütüğüne geçmeleri gerekiyor. Ayrıca bundan sonra artık uyum meclislerine seçilen her üyenin bir de yedeği olacak. 

MEHMET TANLI – KÖLN

HABERE YORUM KAT