Bu ayrıntıyı sadece Artı49 yakaladı: Erdoğan neden 2 haftadır “Yemen” demedi

Bu ayrıntıyı sadece Artı49 yakaladı: Erdoğan neden 2 haftadır “Yemen” demedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 hafta önce İngiltere ve ABD'nin Yemen'e yönelik başlattığı operasyona ilişkin “Kızıldeniz'i adeta kan gölüne çevirme hevesi içerisindeler” demişti. Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra Yemen konusunda hiç konuşmaması dikkat çekti.

Yemen'de 2014'ten beri başkent Sana'nın yanı sıra Kızıldeniz kıyısındaki stratejik Hudeyde kenti ve diğer bazı bölgeleri kontrollerinde tutan Husiler, birkaç aydan beri İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere saldırılar düzenleme ve el koyma tehdidinde bulunuyor.

Husilerin, 19 Kasım 2023'ten bu yana Kızıldeniz'de 33 gemiye balistik füze ve insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenlediği belirtiliyor.

İran destekli Husilerin söz konusu saldırılarında kendilerinin de hedef alındığına işaret eden ABD güçleri, birçok kez Husilerin füze ve kamikaze dronlarını düşürdüklerini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

ABD ve İngiltere, 11 Ocak'ta Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle Husilere ilk saldırılarını açıkladı.

ERDOĞAN 2 HAFTA ÖNCE KONUŞTU VE…

Erdoğan, ABD ve İngiltere’nin Yemen’de Husilere yönelik operasyonuna ilişkin ilk kez 12 Ocak 2024 yani operasyondan bir gün sonra konuştu. Erdoğan’ın öğle saatlerinde yaptığı açıklama çok sert ve direkt ABD ve İngiltere’yi hedef alan nitelikteydi.

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve İngiltere'nin Husi hedeflerini vurmasıyla ilgili soruya, "Orantısız güç kullanmıdır. Kızıldeniz'i adeta kan gölüne çevirme hevesindeler" yanıtını verdi. İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, bu sözlere katılmadıklarını ifade etti, saldırıların "sınırlı ve hedefe yönelik olduğunu" söyledi.

İşte o açıklama:

“Bir defa orantılı bir eylem söz konusu değil. Yani bu yapılanların hepsi de orantısız bir güç kullanımıdır. O orantısız güç kullanımını şu anda Amerika, aynı şekilde İsrail Filistin'de de yapmakta. İran bütün bunların karşısında kendini nasıl korur, ona bakmakta. İngiltere zaten Amerika'yla beraber bu süreç içerisinde hep adımını atmıştır, atmaya devam ediyor. Tabii şu anda Kızıldeniz'i malum bunlar adeta kan gölüne çevirme hevesi içerisindeler. Yemen Husilerle şu anda bütün güçlerini kullanmak suretiyle bölgede ister Amerika olsun ister İngiltere olsun, onlara karşı gereken cevabı verdiğini ve vereceğini söylüyor. Şimdi bu konuda en ufak bir rehavete yer olmadığını da ifade ediyorlar. Şu anda çok değişik kanallardan değişik haberler alıyoruz. Husilerin gerek Amerika'ya karşı gerek İngiltere'ye karşı çok başarılı savunmalar yaptığını, başarılı cevaplar verdiğini farklı kanallardan alıyoruz.”

9 ŞEHİT HABERİNİN GELDİĞİ GÜN

Erdoğan’ın Yemen operasyonuyla ilgili ABD ve İngiltere’ye sert sözlerle yüklendiği gün, Türkiye bir başka önemli haberi konuşmuştu. O gün akşam saatlerinde ise 9 şehit haberi geldi.

Pençe Kilit bölgesinde teröristlerce düzenlenen taciz ve sızma girişimi neticesinde 9 asker şehit olmuştu.

ERDOĞAN O GÜNDEN BERİ “YEMEN” DEMEDİ

Erdoğan 2 hafta önce Yemen’deki Husilere sahip çıkıp ABD ve İngiltere’yi karşısına almasından bugüne kadar hiç “Yemen” demedi. Birçok kez Gazze, Filistin ve Müslüman ülkelerle ilgili konuşan Erdoğan’ın Yemen ve Husilere ilişkin tek cümle kurmaması dikkat çekti.

İKİ HAFTA SONRA BUGÜN İRAN CUMHURBAŞKANI TÜRKİYE’DE

Erdoğan’ın Yemen konusuna girmemesi dikkat çekerken bugün bir başka dikkat çekici gelişme, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek üzere Ankara’ya gelmesiydi. Reisi, Beştepe’de resmi törenle karşılandı. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider anlaşmaların imza törenine katıldı. Görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Gazze’deki son gelişmeler ve bölgesel konular ele alındı. Türkiye ile İran arasında 10 anlaşma imzalandı. Ayrıca, İran'la yeni sınır kapıları açılması konusunda da mutabakat sağlandı.

Ancak son bilgiyi hatırlayalım…

ABD ve İngiltere, bugüne kadar, "Gazze'ye destek" gerekçesiyle Kızıldeniz'den İsrail'e giden gemilere saldırılar düzenleyen Yemen'deki İran destekli Husilere ait 91 hedefi vurdu.

İki haftadır Yemen konusuna girmeyen Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Yemen’i mi konuşacak?

HABERE YORUM KAT
1 Yorum