Berlin'de kiralar uçtu

Berlin'de kiralar uçtu

Başkent Berlin'de yeni kiralanan konutların fiyatlarında neredeyse beşte bir oranında artış kaydedildi. Artış oranı yaklaşık %18,3 oldu.

Almanya'da konut arzında devam eden düşüşle birlikte Berlin'e olan yüksek akının bir sonucu olarak, başkentte istenen kiralar geçen yıl yine önemli ölçüde yükseldi.

Berlin Hyp bankası ve emlak ajansı CBRE tarafından sunulan son Berlin Konut Piyasası Raporu'na göre, 2023 yılında tüm piyasa segmentlerinde metrekare başına ortalama 13,60 Euro kira talep edildi. Rapora göre, metrekare başına ilan edilen fiyat yüzde 18,3 oranında artış gösterdi. Bu, Almanya'nın en büyük yedi şehri arasında yapılan karşılaştırmada en güçlü artış oldu. Rapora göre Kreuzberg ve Neukölln gibi popüler semtlerde istenen kiralar neredeyse dörtte bir oranında arttı.

SAVAŞ DA ETKİLEDİ

Raporda, "Yüksek ve hala artan talep, durgun yeni inşaatlarla buluşuyor" deniyor. Rapor, "Yaşam alanları istenilen ölçüde kullanıma sunulamıyor" sonucuna varıyor.

Koronavirüs krizinin ardından başkente akın yeniden önemli ölçüde arttı. Özellikle Ukrayna'daki savaŞ nedeniyle çok sayıda savaş mültecisi Berlin'e geldi. Raporun yazarları, bu insanların önemli bir kısmının şehirde kaldığını yazıyor.

Buna karşılık, konut alım fiyatları geçen yıl düştü. Tüm pazar segmentlerinde, metrekare başına fiyatlar ortalama yüzde 1,4 oranında düşerek, incelenen listelerde metrekare başına 5.750 Euro'ya geriledi. Bunun bir nedeni, satın alma kredileri için yüksek faiz oranları nedeniyle talebin azalması oldu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT