Almanya'yı kara kara düşündüren iş açığı! 68 bin kadro boş kaldı...

Almanya'yı kara kara düşündüren iş açığı! 68 bin kadro boş kaldı...

Alman Ekonomi Enstitüsü'ne (IW) bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi'nin açıkladığı üzere büyük bir iş açığını yakın zamanda Almanya'nın yakında kapatması gerekiyor.

Almanya'da nitelikli işgücü eksikliği problemi, bilgi teknolojileri sektöründe giderek büyümekte olduğuna dair bir araştırmanın sonuçlarıyla bir kez daha gündeme geldi. Alman Ekonomi Enstitüsü'ne (IW) bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi (KOFA) tarafından yapılan araştırmaya göre, bilgi teknolojileri alanında yaklaşık 68 bin boş pozisyon bulunmakta.

Geçtiğimiz yıl Almanya genelinde, veri mühendisleri, yazılımcılar, web geliştirme uzmanları ve bilgisayar programcıları gibi bilgi teknolojileri alanında toplam 67,924 kadro doldurulamadı. Bu rakam, KOFA'nın bu alandaki çalışmalarına başladığı 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek rakam. Ayrıca geçen yıl, bilgi teknolojileri sektöründe çalışan 27,136 kişi iş bulamadı.

Merkezin uzmanlarına göre, dijital altyapının her sektörde giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, nitelikli işgücüne olan ihtiyaç da artmakta. Aslında bu eksiklik 2015 yılından bu yana var olmasına rağmen, pandemi döneminde boş pozisyon sayısı geçici olarak azalmış olsa da 2021 yılından itibaren yeniden artmıştır.

KOFA'nın araştırmasına göre, özellikle yüksekokul mezunu nitelikli elemanların bulunmasında zorluklar yaşanmakta. Geçen yıl, Almanya'da bu alanda 34 bin nitelikli eleman eksikliği olduğu ortaya çıktı. Aranan niteliklere uygun eleman bulunamadığı için her on boş pozisyondan sekizi doldurulamamakta.

Araştırmaya göre, bu eksiklik kısa ve orta vadede üniversite öğrencilerinin mezun olmasıyla doldurulamayacak bir durumdadır. Son yıllarda Almanya'da matematik, bilişim, fen bilimleri ve teknoloji alanlarında okuyan öğrenci sayısında bir düşüş yaşanmaktadır. Bu nedenle mezun olanların sayısında da azalma beklenmekte.

KOFA'nın bu eksikliğe yönelik önerisi, şirketlere nitelikli elemanları yurtdışından getirmeleridir. Ayrıca, diğer meslek dallarından bu alana geçmek isteyenlere ve yeni başlayanlara daha düşük nitelik taleplerinin de başarılı bir strateji olabileceği vurgulanmakta.

HABERE YORUM KAT