Almanya'nın asgari ücret notu: Avrupa'nın gerisinde kaldı

Almanya'nın asgari ücret notu: Avrupa'nın gerisinde kaldı

Uzmanlar, Almanya'nın asgari ücret politikasının, Avrupa genelinde geride kaldığını belirtti. Diğer AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında Almanya, asgari ücret konusunda daha fazla iyileştirme ve uyum gerektiriyor.

Almanya, Avrupa'da asgari ücret konusunda geri kalmaya devam ediyor. Son verilere göre, Almanya'nın asgari ücret politikası, diğer Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde kalıyor. Alman hükümetinin on yıl önce yasal asgari ücreti uygulamaya koymasıyla birlikte, ülke hala istenen seviyeye ulaşamamış görünüyor.

Almanya'da yasal asgari ücret 1 Ocak 2015'ten beri yürürlükte. On yıl önce Federal Kabine asgari ücretin 8.50 Euro olmasına karar vermişti. O zamandan bu yana ücret önemli ölçüde arttı. 1 Ocak 2024'ten bu yana yasal asgari ücret saat başına brüt 12,41 Euro oldu. Bir sonraki artış, asgari ücretin 12,82 Euro'ya yükseleceği 2025 yılı için planlanmış durumda.

Ancak, bu artış diğer AB ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça düşük kalıyor. Özellikle Hollanda ve İrlanda gibi ülkelerdeki güçlü artışlar, Almanya'nın geri kaldığını gösteriyor.

"ASGARİ ÜCRET İYİLEŞTİRİLMELİ"

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nden (WSI) Malte Lübker, Almanya'nın asgari ücretini iyileştirmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar, Almanya'nın asgari ücret politikasının AB standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak, şu ana kadar bu hedefe ulaşılamadı. Asgari Ücret Komisyonu'nun harekete geçmesi gerektiğine inanılıyor ve medyan ücretin yüzde 60'ı eşiğinin bir hedef olarak belirlenmesi çağrısı yapılıyor.

Hayat pahalılığındaki artış dengelenirse, Almanya'daki asgari ücret aslında yüzde bir oranında düşecek. Bunun nedeni, tüketici fiyat endeksine göre Almanya'da fiyatların Ekim 2022 ile Ocak 2024 arasında yüzde 3,6 oranında, yani asgari ücretteki artıştan yüzde 0,2 daha fazla artması.

ARTI49

HABERE YORUM KAT