Almanya'da üretici fiyatları geriledi

Almanya'da üretici fiyatları geriledi

Almanya'da üretici fiyatları, Temmuz ayında 2,5 yıl sonra ilk kez düşüş kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Temmuz ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, ülkede ÜFE Temmuz'da bir önceki aya kıyasla %1,1 ve yıllık bazda %6 geriledi. Bu sonuç, sütten otomobile kadar birçok alanda üretici fiyatlarının Kasım 2020'deki %0,5'lik gerilemeden sonra yıllık bazda ilk kez düştüğünü gösteriyor.

Destatis açıklamasında, "geçen yılın aynı ayına göre buna benzer en son düşüş, Ekim 2009'daki küresel finansal kriz nedeniyle olmuştu" hatırlatması yapıldı. Ülkede ÜFE, Ekim 2009'da %7,6 düzeyinde gerilemişti.

Haziranda %0,1'lik küçük bir artış yaşanan ÜFE'de, Temmuz ayına ilişkin piyasaların beklentisi %5,1'lik düşüş yönündeydi.

Destatis açıklamasında, Temmuz ayında fiyat düşüşünün en önemli nedeninin "özellikle bir önceki yıl çok yüksek fiyat seviyesinden kaynaklanan baz etkisi" olduğu belirtilerek, söz konusu fiyatlarda Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre %19,3 daha düşük maliyetli olan enerjinin etkisi olduğu vurgulandı.

Elektrik fiyatları Temmuz ayında bir önceki yıla göre %30 düşerken, petrol ürünleri %16,6 daha ucuzdu. Gıda ürünleri ise Temmuz'da bir önceki yıla göre ortalama %9,2 daha pahalı oldu.

Açıklamada, enerji hariç üretici fiyatlarının bir yıl öncesine göre %2 daha pahalı olduğu da vurgulandı.

Şeker fiyatlarında yıllık bazda %87,5 ve meyve fiyatlarında %18,5 artış görüldüğü aktarılan açıklamada, Temmuz ayında tereyağı fiyatının geçen yılın aynı dönemine göre %30,4 düşerken, bitkisel yağ fiyatının %38,8 daha ucuz olduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca, gıda fiyatlarının Almanya'daki enflasyonun en büyük itici güçlerinden biri olmaya devam ettiği belirtildi. Haziranda %6,4 olan yıllık enflasyon, yıllık olarak ucuzlayan petrol fiyatlarının etkisiyle Temmuz'da %6,2'ye geriledi. Ancak gıda fiyatları Temmuz'da bir yıl öncesine göre %11 artmıştı.

HABERE YORUM KAT