Almanya'da Türk partisi kuruluyor

Almanya'da Türk partisi kuruluyor

Berlinli iş adamı Remzi Aru ve arkadaşları, 26 haziran tarihinde Almanya'da bir göçmen partisi kurmak için dilekçe vereceklerini duyurdular.

BERLİN - Federal Almanya Meclisi'nin 2 haziranda yapılan oturumda 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak kabul etmesi ve tasarıya mecliste bulunan Türkiye kökenli milletvekillerinin de 'evet' demeleri veya toplantıya katılmaktan çekinmeleri, Almanya'daki Türkiye kökenli vatandaşlar arasında derin tartışmalara sebep oldu. Aslında, Almanya'da genelde Türkiye kökenlilere yönelik bir siyasi parti zaten var. Ancak 2010'da kurulan `BİG Parti` (Bundnis für Innovation & Gerechtigkeit - Yenilik ve Adelet Birliği) yeterince tanınmıyor.

Siyasi düşüncesini "Uyum Politikaları ve Muhafazakarlık" olarak tanımlayan BİG Partisi, Almanyada 2013 ve 2014 yıllarında eyalet seçimlerine ve  2014'teki genel seçimlere parti olarak katıldı. 

Oy oranı yüzde bir rakamının altında kalan BİG Partisi buna rağmen Alman kamuoyunun ve medyasının ilgisini çekmeyi başardı. Bütün bunlara rağmen BİG, Ak Parti'nin Almanya uzantısı olduğu yönündeki eleştirilerden kurtulamadı.

Ermeni yasa tasarısının getirdiği hayal kırıklığı, Alman parlementosundaki Türkiye kökenli vekillerin Ermeni Soykırım kanun tasarısına bütünüyle lehte oy vermeleri, Almanya'da ikinci sefer türkiye kökenli vatandaşları ve Almanya'daki diğer Müslüman kitleleri temsil etmeyi hedefleyen yeni bir siyasi parti oluşumuna yol açtı.

Yeni partisinin Kurucusu Remzi Aru, Berlinli iş adamı ve siyasi olarak çok kereler gündeme gelmiş, Almanya medyasında birçok siyasi tartışma programlarına katılmış, Almanya'daki Türkiye kökenli yurttaşlar arasında iyi tanınan bir kişilik.

Yeni siyasi partinin kuruluş dilekçesinin, 26 haziranda verileceği, partinin sosyal medya hesabından duyuruldu.
Almanya'nın Dresden şehrinde  20 Ekim 2014'ten itibaren ortaya çıkan PEGİDA hareketi (Batının İslamlaşmasına Karşı Vatanseverler Hareketi), siyasi atmosferi değiştiren tartışmalar ve tepkilere yol açmıştı. Akabinde ortaya çıkan yeni sağ parti AfD (Almanya için Alternatif), muhafazakar Alman kesimin korkularını siyasi malzeme yapmayı becermiş, yabancı göçü ve Suriyeli mülteci krizini seçim programının merkezine oturtmasından sonra, yerel seçimlerde birçok eyalette yüzde 5 seçim barajını geçmişti. 

Genel seçimlerde Başbakan Merkel´in Hıristiyan Demokrat Partisi'ne ciddi rakip olmasına kesin gözüyle bakılan AfD, aynı zamanda Almanya'da seçmenlerin beklentilerine istenildiği gibi açık cevaplar veremeyen eski partiler karşısında, yeni oluşumlara tutunabilme umudu veriyor.

Almanya'daki genel belirsiz siyasi havayı seçmene çevirmeyi uman, yeni oluşumun lideri Remzi Aru, yeni kurulacak partinin başarısından çok emin olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

Alper Ergün

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum