Almanya'da tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki yükseliş ivme kaybetti

Almanya'da tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki yükseliş ivme kaybetti

Almanya'da Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE), Kasım 2022’de aylık yüzde 0,5 azalırken, yıllık bazda ise yüzde 31,9 arttı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Kasım 2022’ye ilişkin Tarım-ÜFE sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Almanya'da Tarım-ÜFE, kasımda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31,9 arttı. Endekste aylık yüzde 0,5 düşüş görüldü.

Destatis açıklamasında, Tarım-ÜFE’de eylül ve ekimde yıllık artışın sırasıyla yüzde 40,3 ve yüzde 37,9 olduğu hatırlatılarak, temmuzda bitkisel ürünlerin fiyatlarının yıllık yüzde 16,7 ile hayvansal ürünlere göre daha az arttığı belirtildi.

Hayvansal ürünlerin fiyatları da kasımda yıllık yüzde 43,7 yükseldi.

Kasım ayında bitkisel ürünlerin fiyatlarındaki artışın temel nedeninin tahıl fiyatlarındaki artış olduğunun kaydedildiği açıklamada, Kasım 2022'de tahıl fiyatlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,1 daha yüksek olduğuna vurgu yapıldı.

Patates fiyatlarında yıllık yüzde 70,9’lık artış olurken, meyve fiyatlarında kasımda yıllık yüzde 3,4 düşüş görüldü.

Yüksek enerji ve yem maliyetleri ise hayvansal ürün fiyatlarını artırırken, kasımda süt fiyatlarının Kasım 2021'ye göre yüzde 52,1, tavuk fiyatlarının yüzde 34,1 daha pahalı olması dikkati çekti.

Enerjinin yanı sıra artan gıda fiyatları Almanya'daki enflasyonun en büyük itici güçlerinden biri olmaya devam ediyor.

Tüketiciler, gıdaya aralık ayında bir önceki yıla göre ortalama yüzde 24,4 daha fazla ödemek zorunda kaldı. Söz konusu durum yıllık enflasyon oranının aralıkta yüzde 8,6 ile olağanüstü yüksek kalmasına sebep olmuştu.

Tarım ürünleri üretici fiyatları, tarımda (KDV hariç) satış fiyatlarının gelişimini yansıtırken ürünler satılmadan önceki gelişmeleri gösteriyor. İniş ve çıkışlar, tüketici fiyatlarının gelecekteki gelişiminin erken bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Artı49
Fotoğraf: Unsplash - no_one_cares

HABERE YORUM KAT