Almanya'da 'erkek dadı' aranıyor

Almanya'da 'erkek dadı' aranıyor

Almanya’da son on yılda çocuk bakıcılığına yönelen erkeklerin sayısı yaklaşık yüzde 75 arttı.

BERLİN - 2006’dan bu yana Almanya’da dadı veya eğitmen olarak çalışan erkeklerin sayısında ciddi bir artış kaydedildi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Alman Gençlik Enstitüsü’nün yıllık raporuna göre, kreş ve anaokullarındaki erkek eğitmen oranı yüzde 3,1’den yüzde 5,4 seviyesine yükseldi. Bu her ne kadar yüzde 75’lik bir artış anlamına gelse de, yetkililer bu mesleği erkekler için daha cazip hale getirmek için yoğun şekilde uğraş veriyor.

Mehran Aghadavoodi, Köln’de halihazırda yaklaşık 40 erkeğin çocuk bakıcı olarak çalıştığını söylüyor. 15 yıl önce çocuk bakıcılığı meslek eğitimini tamamlayan Aghadavoodi, “Okuldaki tek erkek öğrenci bendim“ diyor.

Toplumsal önyargı faktörü

“Genç Erkekler İçin Yeni Yollar“ adlı derneğin koordinatörlerinden Miguel Diaz, sık sık düzenledikleri “Erkekler Günü“ etkinlikleriyle çocuk bakıcılığı ve eğitmenliği mesleği hakkında bilgilendirme toplantıları düzenliyor.  Diaz, “Son yıllardaki artış gayet olumlu ve umut verici. Ama ne yazık ki yeterli değil. Erkekler, çok küçük yaştaki çocuklarla ilgilenmeye pek sıcak bakmıyor“ diyor. Diaz’a göre bunun en önemli nedeni, toplumda hayli yaygın olan “Çocuk bakımı, kadın işidir“ şeklindeki önyargı.

Çocuk bakımı yaygın bir şekilde kadınlara özgü bir iş olarak görülüyor.

Bu durumun, günlük hayatta kullanılan kavramları bile etkilediğine dikkat çeken Miguel Diaz “Örneğin, siz hiç ‘aile annesi‘ diye bir ifade duydunuz mu? Herkes ‘aile babası‘ tanımını benimsemiştir. Babaya ailede biçilen rol bakıcılık değil, reisliktir“ şeklinde konuşuyor.  Diaz yine benzer bir başka kavrama dikkat çekiyor: “Çocuk sahibi olan kadınlar çalışınca ‘çalışan anne‘ ifadesi kullanılır. Ama kimse ‘çalışan baba‘ demez. Böylece ebeveynlerin aile ve çalışma hayatındaki konumları kesin hatlarla belirlenir. Bu rol dağılımı katı bir şekilde uygulanır.“

HABERE YORUM KAT