Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte yatay kalabilir

Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte yatay kalabilir

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülkenin ekonomik büyümesinin üçüncü çeyrekte yurt dışından gelen zayıf talep ve artan finansman maliyetleri nedeniyle muhtemelen yatay seyredeceğini duyurdu.

Bundesbank'ın ağustos ayı ekonomi raporu yayınlandı.

Raporda, öncü tahminlerin Alman ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde sıfır büyüme kaydettiğini gösterdiği belirtilerek, temmuz-eylül dönemi için görünümün daha da kötüleşmediği ifade edildi.

Bundesbank, yurt dışından gelen zayıf talep ve faiz artışları nedeniyle yükselen finansman maliyetlerinin ekonomiyi sıkıştırdığını belirterek, "Almanya'nın ekonomik çıktısı muhtemelen üçüncü çeyrekte büyük ölçüde değişmeden kalacaktır" denildi.

Raporda, Alman mallarına dış talebin son dönemde düşüş eğilimi gösterdiği ve bu nedenle sanayi üretiminin temmuz-eylül döneminde zayıf kalmaya devam edeceği öngörüsüne yer verildi.

Bundesbank raporunda, Almanya'nın en büyük ticaret ortağı Çin'in Kovid-19 salgını sonrası toparlanmasının "ivme kaybettiği" vurgulanarak, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) enflasyonu düşürmeye yönelik faiz artırımlarıyla artan borçlanma maliyetlerinin de Almanya'da yatırım ve inşaat sektörü üzerinde baskı yaratacağı öngörüsüne yer verildi.

Raporda ayrıca, fiyat baskılarının yavaşça hafiflemesi nedeniyle enflasyonun uzun bir süre boyunca ECB'nin yüzde 2 enflasyon hedefinin üzerinde kalabileceği görüşü ifade edildi.

Alman ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde tüketici harcamalarını baskılayan yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının etkisiyle yüzde 0,3 daralarak teknik olarak resesyona girmişti. Geçen yılın son çeyreğinde ise ekonomi yüzde 0,5 daralmıştı.

Alman hükümeti, bu yıl ekonomide yüzde 0,4'lük büyüme beklerken, önde gelen ekonomik düşünce kuruluşları ekonominin 2023'te yüzde 0,2 ila 0,4 arasında küçülebileceğini tahmin ediyor.

Ayrıca, Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), 25 Ağustos'ta yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü GSYH verilerini açıklayacak.

HABERE YORUM KAT