Almanlar artık daha az alışveriş yapıyor!

Almanlar artık daha az alışveriş yapıyor!

Almanya'da mevcut bir tahmine göre, enflasyona göre ayarlanmış perakende satışların bu yıl daha keskin bir şekilde düşmesi öngörülüyor.

Yüksek enflasyon, Almanya'daki perakende ticareti büyük sıkıntıya sokuyor . Salı günü yayınlanan yeni bir tahminde, Alman Perakendeciler Birliği (HDE), endüstrinin bu yılki satışlarının reel olarak - yani fiyat ayarlı olarak - önceki yılın seviyesinin yüzde dört altında olacağını varsayıyor. Şimdiye kadar, ticaret yüzde üçlük gerçek bir eksi varsaymıştı. En son tahmine göre, satışlar nominal olarak yüzde üç artarak 650 milyar Euro'ya ulaşacak.

HDE Genel Müdürü Stefan Genth, Almanya'daki tüketicilerin dörtte birinin parayla geçinememekten korktuğunu belirten bir dernek anketine atıfta bulundu. Genth, "Genellikle daha az satın alıyorlar, çoğu durumda daha ucuz ürünlere geçiyorlar" diyor. Nüfusun toplam yüzde 45'i kendilerini bir şekilde sınırlayacaklarını söyledi.

Geçmişe bir bakış, enflasyonun perakendecileri ne kadar sert vurduğunu gösteriyor. Sektör, en son 2009'daki mali kriz sırasında satışlarda gerçek bir düşüş kaydetti. Ancak o dönemde, enflasyona göre ayarlanmış yüzde 3,4'lük satış düşüşü, bu yıl için beklenenden biraz daha düşüktü.

HDE tahminine göre, tüketimdeki düşüş gerçek mekanda faaliyet gösteren perakendeciliği özellikle sert bir şekilde vuracak. Enflasyona göre ayarlanmış, buradaki satışların bu yıl yüzde beş oranında daralması bile bekleniyor. Ticaret birliği, bu yıl yaklaşık 9.000 mağazanın kapılarını tamamen kapatacağını varsayıyor.

İnternet alışverişi yükselişte

HDE Başkanı Alexander von Preen, özellikle mobilya, inşaat ve DIY malzemeleri veya bisiklet gibi dayanıklı ürünlerin şu anda önceki yıllara göre çok daha az satın alındığını bildirdi.

Öte yandan, çevrimiçi ticarette, 2022'deki önemli bir gerilemenin ardından, bu yıl yeniden en az yüzde iki gibi hafif bir reel büyüme olmalsı bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda HDE, çevrimiçi ticarette daha güçlü bir büyüme bekliyor.

Sektördeki genel olarak zor durum, yaklaşık 900 ticaret şirketinin katıldığı güncel bir HDE anketinin sonuçlarına da yansıdı Buna göre perakendecilerin yüzde 35'i yılın ikinci yarısında satışların düşmesini bekliyor. Yılın tamamı için, her üç perakendeciden biraz fazlası satışların bir önceki yıla göre artacağını varsayıyor.

Daha seyrek teslimat darboğazları

HDE araştırmasına göre birçok tüketicinin satın alma konusundaki isteksizliğinin yanı sıra satın almadaki fiyat gelişimi ve yüksek enerji maliyetleri de firmalar için sorun yaratıyor. Sektör aynı zamanda vasıflı işçi kıtlığından ve şehir içlerinin çekiciliğinin kaybolmasından da endişe duyuyor.

Ancak von Preen'e göre sektör için bazı parlak noktalar da var. Sektör içinden bir kaynak, enflasyonun görünüşe göre zirve noktasını geçtiğini ve teslimat darboğazlarının daha nadir hale geldiğini söyledi. Bu nedenle HDE, yılın ikinci yarısında Almanya'daki perakende ticaret için en azından istikrarlı ve hatta daha iyi çerçeve koşulları öngörüyor.

HABERE YORUM KAT