Alman basını: İmamlar Erdoğan için casusluk yapıyor

Alman basını: İmamlar Erdoğan için casusluk yapıyor

DİTİB'in başı ajanlık iddialarıyla dertte. Alman gazetelerinde yayımlanan haberlerde, imamların başkonsolosluklara gönderdikleri raporlara yer verildi.

FRANKFURT - Türkiye'deki Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren ve din görevlileri Türkiye'den atamayla gelen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ajanlık iddiaları nedeniyle zor günler yaşıyor.

Alman Focus dergisinde yayımlanan haberde, uzmanların DİTİB imamlarının Erdoğan'a bağlı kurumlara raporlar yazdığı belirtildi. Almanya genelinde 900 caminin bağlı olduğu DİTİB'in AKP hükümeteiyle birlikte çalıştıığını kaydeden dergi, DİTİB imamları tarafından FETÖ'cülerle ilgili raporlara değindi. Welt gazetesi de Ankara'ya Erdoğan karşıtları hakkında raporlar gönderildiğini hatırlatarak, somut olarak ortada Gülenciler hakkında yazılan bilgi notları olduğunu ifade etti. "Türk imamlar, Almanya'da Erdoğan için ispiyonculuk yapıyor" başlıklı bir haber yayımlayan gazeete, başkonsolosluklara verilen bu raporların Gülen taraftarları dışında muhalif Alman gazetecileri de kapsadığını öne sürdü.

'Aktif, bölge sorumlusu, ev hanımı, sempatizan'

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı'nın haberini kaynak gösteren Zeit, din görevlilerinin Almanya'da yaşayan FETÖ sempatizanları hakkında verdikleri bilgilerden de alıntılar yaptı:

 - B.D. ve C.D.: Bu kişiler daha önce bu bölgede ikamet etmekteyken bu örgüt tarafından Köln bölgesindeki eğitim kurumlarında eğitici olarak istihdam edilmişlerdir. Halen faal olarak görev yaptıkları söyleniyor.

- T.Ö.: Üniversite yıllarında bu yapılanmanın evlerinde kalmış, Almanya’ya gelin olarak gelmiştir. Aktif olarak hiçbir faaliyette bulunmasa da halen gönül bağını devam ettirdiği söyleniyor. Ev hanımı.

DİTİB: Siyasetin dışındayız, bireysel olayları engellemeye çalışıyoruz

Gelişmemelerle ilgil olarak ARTI49'a konuşan DİTİB Hessen Temsilcisi Selçuk Doğruer ise iddiaları kabul etmeyerek, "Bazı imamların bireysel olarak yaptıkları şeyler olabilir. Bu nedenle 9 imam Türkiye'ye geri gönderildi. DİTİB camilerinde kesinlikle siyasi konulara girilmiyor. Hükümet yanlısı veya karşıtı hiçbir değerlendirme yapılmıyor. DİTİB bütün Müslümanların temsilcisi olarak güçlü bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Ancak bazı çevreler, kasıtlı olarak bu olayları kullanıp DİTİB'e zarar vermek istiyorlar" dedi.

HABERE YORUM KAT