Zihninizi canlandırın: Sağlıklı ve zinde beyin için 5 etkili yol
Yaşlanmayla birlikte zihinsel ve fiziksel fonksiyonlarda azalma meydana gelir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve müzik dinleme gibi basit yöntemlerle zihinsel sağlığı korumak mümkündür.
Beyin performansı yaşla birlikte azalır. Bu tamamen doğal bir durumdur. Yaşlılıkta da zinde kalmak istiyorsanız, egzersize erken başlamalısınız. Stres, kötü beslenme ve çok az egzersiz, beyninizin iyiliği için kesinlikle kaçınmanız gereken faktörlerdir. Olumsuz etkiler sadece fiziksel olarak hissedilmez, aynı zamanda zihinsel olarak da kendini hissettirir. Bunu önlemek ve yaşlılıkta zinde kalmak için bazı ipuçlarını takip etmelisiniz.
1. MİKROBİYOMUN ETKİSİ
Bağırsakların sağlıktaki rolü, özellikle son yıllarda giderek daha fazla dikkat çekiyor. slında bağırsaklardaki mikrobiyomun ruh sağlığımız üzerinde de belirleyici bir etkisi olduğu görülüyor. Beyin araştırmacısı Manuela Macedonia Standard'a yaptığı açıklamada "Mikrobiyomumuz ne kadar iyi olursa beynimiz için de o kadar iyi olur" diyor.
Bağırsaklarda üretilen haberci madde serotonin, beynin zindeliği için özellikle önemlidir. Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin, sadece depresyondaki kişilerde ölçülü olarak üretilir. Bu nedenle üretimi artırmak için mikrobiyomun dengede tutulması tavsiye edilir. Lif bakımından zengin sağlıklı bir diyet bu konuda yardımcı olabilir.
2.TRANS YAĞSIZ BESLENME
Diyet ve beyin performansı arasındaki bağlantı diğer alanlarda da kendini gösterir. Doğru gıda seçimleri yaparak beynimizi aktif olarak destekleyebiliriz. Eğer çok fazla yağ, şeker ya da katkı maddesi içeren gıdalar tüketirsek, bunun beyne zarar verme olasılığı daha yüksektir. Araştırmacı Manuela Macedonia'ya göre, özellikle endüstriyel olarak üretilen gıdalar beyin için zehirdir. İçerdikleri trans yağlar, beyin de dahil olmak üzere tüm vücutta iltihap faktörlerini serbest bırakabilir.
3.EGZERSİZ
Egzersiz, beyni zinde tutmada muhtemelen en önemli faktörlerden biridir. Düzenli fiziksel egzersiz hücrelere yeterli oksijen sağlar. Bu sadece konsantrasyon yeteneğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda beyin hücrelerinin parçalanmasını da önler.
Koşmak ayrıca beyindeki ağların oluşumu için önemli olan bazı sinir büyüme faktörlerini de serbest bırakır. Bu nedenle düzenli egzersiz yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, haftada bir saatten az üç egzersiz seansı beyni gençleştirmek için yeterlidir.
4.YETERLİ UYKU
Düzenli rahatlama ve her şeyden önce yeterli uyku, genel refahta önemli bir rol oynar. Beyin de rahatlama dönemlerinden faydalanır. Öte yandan çok az uyku ve düşük uyku kalitesi, kardiyovasküler sorunlar ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir.
5.MÜZİKLE ZİNDELİK
Madrid'deki Kraliçe Sofia Vakfı Alzheimer Merkezi tarafından yürütülen uzun vadeli bir çalışmada, araştırmacılar "süper yaşlılar" olarak adlandırılan kişileri inceledi. Bu yaşlılar, 80'in üzerindeki ileri yaşlarına rağmen, zihinsel olarak 50 ila 60 yaşındaki normal insanlardan daha zindeydi. Araştırmacılar yaptıkları kapsamlı testlerde, diğer şeylerin yanı sıra, süper yaşlıların kendi yaşlarındaki diğer birçok insana kıyasla müzikle çok daha fazla ilgilendiklerini tespit etti.
Araştırma merkezinde göre, müzik aslında işitme sinirlerini uyarıyor. Müziğin kortizol, testosteron ve östrojen gibi bazı haberci maddelerin salınımı üzerinde etkisi vardır. Steroid hormonlar olarak adlandırılan bu maddeler nöroplastisiteyi ve dolayısıyla beynin uyum sağlama yeteneğini etkiler.
ARTI49