Yurtdışı borçlanma ile emeklilik: “Mini job” düzenlemesi “mini sevinç” getirdi

Yurtdışı borçlanma ile emeklilik: “Mini job” düzenlemesi “mini sevinç” getirdi
Yurtdışı Türklerinin merak ve heyecanla bekledikleri ‘’Mini Job’’ diye bilinen yurtdışındaki kısa süreli çalışmalarına ilişkin yönetmelik yayımlandı. Düzenleme ile bazı konularda mevcut durum korunmaması, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı üzdü.

Türkiye ve Avrupa arasında uyumsuzluk yaratan “mini job” bilmecesi kafaları karıştırmaya devam ediyor. 

Geçen temmuz ayında yurtdışında borçlanarak emekli olanlara yönelik son yasal düzenleme “mini job” çözümünü getirmişti. Şimdi yönetmelik hazırlandı. Sorun şu: Türk iş hukukunda “mini job” diye bir tanımlama yok. Vatandaşların  kısa süreli işlerde (“Minijob”) çalışabileceklerine dair düzenleme ile uzun süredir emeklilerin beklentileri de kısmen gerçekleşmiş oldu. 

Yönetmelik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca hazırlandı. “Yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik”, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları açısından neler getirdi? 

E. İş Başmüfettişi Ali İhsan Öztürk, yurtdışı borçlanmayla emekliliğe getirilen son düzenlemeler ve diğer bazı konularda mevcut durumun korunmadığını,  bunun yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı üzdüğüne işare etti.  

+49’un YouTube kanalında yayınlanan “Çalışma Üstadı ile Yurtdışı Türkleri Özel” programının daimi konuğu İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığı emekli İş Başmüfettişi Ali İhsan Öztürk, mali müşavir Özgür Yılmaz’ın sorularını yanıtladı. 

KISA SÜRELİ İŞLERDE ÇALIŞMA

Ali İhsan Öztürk konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:

“Biz, mini sevinç  yaşatan güzel haberle başlamak istiyoruz.  Yurtdışında kısa süreli işlerde çalışma olması halinde, borçlanması yapılarak alınan emekli maaşları artık kesilmeyecek. 

KİMLERİ KAPSIYOR?

Bu düzenleme, yurtdışı borçlanması yaparak emekli olmuş ve aynı zamanda yurtdışında kısa süreli işlerde çalışanları kapsıyor. Daha önce yurtdışı borçlanması nedeniyle emekli olup yurtdışında tekrar çalışanların ya da sosyal yardım alanların, miktarı önemli olmaksızın, Türkiye’deki emekli maaşları kesiliyor ve aynı dönemde yapılan ödeme gecikme faiziyle birlikte geri isteniyordu. 

KISA SÜRELİ ÇALIŞMAYI NASIL  TANIMLADI?

Yönetmelik kısa süreli işleri  şöyle tanımlıyor:

Kısa süreli çalışmaya tabi işler: Yurtdışında zorunlu sigortalılığa tabi olsalar dahi, ülkemiz dış temsilciliklerince veya sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülke sigorta kurumlarınca düzenlenmiş hizmet belgesinde kayıtlı olan ve ilgili ülke mevzuatına göre elde edilen kazanç üzerinden çalışandan zorunlu sigorta prim kesintisi yapılmadığı bildirilen süreleri.

Buradan anlaşılan yurtdışında yaşadıkları ülke mevzuatına göre elde edilen kazançlar üzerinden çalışandan zorunlu sigorta primi kesintisi yapılmadığı bildirilen sürelerdir. 

Örnek: Almanya için 450 avro kadar aylık kazanç elde ediliyor ise bu kapsamdadır.  

450 AVRO SINIRI

Bir başka anlatımla vatandaşlarımız eğer Almanya’daki çalışmalarından 450 avronun üzerinde aylık kazanç elde edererlerse, bu durumda Türkiye’den aldıkları emekli maaşları yine kesilecek.

BEKLENTİLERİ NE ÖLÇÜDE KARŞILADI ?

Miktar küçük, sevinç de küçük olmuştur. Beklenti, sınırın olmamasıydı en azında Türk iş mevzuatındaki kısmi süreli çalışma sınırı olan haftalık 30 saate kadar çalışma imkânı tanınmasıydı.  Ama her şeye rağmen iyi bir başlangıç demek istiyoruz. 

YÜRÜRLÜK TARİHİ NEDİR  ?

Yönetmelik 06 Kasım 2020 tarihi itibari ile yayınlanmıştır. Ancak geçerlik tarihi, 26.06.2020 tarihidir. Yani 2020 haziran ayından sonra yurtdışında mini çalışma kapsamında yapılan çalışmaların olması halinde Türkiye’den aldıkları emekli maaşları kesilmeyecektir.”

49 – STUTTGART