Yurt Dışında Yaşarken Çocuğunuza Ana Dilinizi Nasıl Öğretirsiniz?

Yurt Dışında Yaşarken Çocuğunuza Ana Dilinizi Nasıl Öğretirsiniz?

Yurt dışında yaşıyorsanız ve çocuğunuza ana dilinizi kusursuz bir şekilde öğretmek istiyorsanız TransferGo’nun bu yazısı tam size göre.

Yurt dışında yaşıyorsanız ve çocuğunuza ana dilinizi kusursuz bir şekilde öğretmek istiyorsanız TransferGo’nun bu yazısı tam size göre.

Yurt dışına özellikle sonradan taşınan aileler için çocuklara ana dillerini öğretmek oldukça zorlu bir konu. Siz bulunduğunuz ülkenin dilini öğrenme çabası içerisindeyken, çocuklarınız bu konuda sizden daha hızlı adapte olup, hemen o dili öğrenirler. Gerek bulundukları kreşlerde ya da öğretim gördükleri okullarda, gerekse edindikleri arkadaşları sayesinde onlar yeni öğrendikleri dili konuşmaya başlarlar. Bu hayret verici durum bir yandan sizi mutlu ederken, diğer yandan fark edersiniz ki çocuklarınız ana dillerinde kendilerini ifade etmek konusunda yavaş yavaş zorluk yaşamaya başlarlar. Bu konuda yapabileceğiniz şeylerin listesini hazırladık.

Çocuklarınızla sadece ana dilinizde iletişim kurmak

Bu fikrin kaynağı 1902’de Fransız dil bilimcisi Maurice Grammont’a dayanır. OPOL olarak adlandırılan bu methodun İngilizce açılımı “one parent – one language” yani bir ebeveyn bir dil esasına dayanır. Yani anne, ya da babanın çocuğuyla sadece kendi ana dilinde iletişim kurması tavsiye edilir. Böylece çocuk da yetişkinle sadece kendi dilinde konuşma konusunda şartlanır. Yabancı diliniz ne kadar gelişmiş olursa olsun, sadece ana dilinizde iletişim kurmanız ve yabancı kelimeler kullanmamanız bu hususta çok önemli.

Türkçe kitap okumak

Çocuklarınız için her Türkiye seyahatinizde onların yaşlarına uygun, eğlenceli hikaye ve masal kitapları alın. Bu kitapları her fırsatta onlara okuyun. Bunu her akşam onlar yatmadan önce 15 dakikalık rutin haline getirip, birlikte yoğun ve kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Eğer ki çocuğunuz kendi kendine okuma ve yazma yetisine sahipse, ona internet üzerinden de kısa hikayeler indirip, okumaya teşvik edebilirsiniz. Eğer Türkiye ziyaretlerinizin sıklığı azsa, sizi ziyarete gelen arkadaş ve akrabalarınıza siparişte bulunma fikrini de gözden geçirebilirsiniz.

Video veya filmleri kendi dilinizde izletmek

Modern ailelerin en büyük handikaplarından birisi de tabii ki yoğun iş ve yaşam temposu. Her ne kadar çocuklara video izletme konusunda çok olumlu görüşler olmasa da, bazen imdadımıza yetişebiliyor. Dozunu kaçırmamak şartıyla, eğer çocuklarınıza bir film ya da video izletmeniz gerekiyorsa, bu jokerinizi kullanırken ana dilinizde hazırlanmış bir içerik olmasına özen gösterin. Böylece bu zamanı en azından dil gelişimlerine katkıda bulunarak değerlendirebilirsiniz.

Ana dilinizde ders veren eğitim kurumlarını tercih etmek

Yurt dışında yaşadığınız bölgede ana dilinizde ders veren kurumların olup olmadığını araştırın. Özellikle Almanya’nın birçok eyaletinde, müfredatında ana dilinizde ders programları sunan okullar var. Kreş ve kreş içi grup seçimi yaparken de ana dilinizi konuşan personel olup olmadığı konusunda bilgi alabilir ve mümkün olduğu durumda tercihinizi bu yönde kullanabilirsiniz.

Kursa göndermek

Tabii ki çocuğunuzun yaşına da bağlı olarak, ona özel dil dersi aldırarak dil gelişimine destek olabilisiniz. Fakat bu hususta çocuğunuzu zorlamamaya özen gösterin. Unutmayın: Bu konu üzerinde baskı kurmanız çocuğunuzun motivasyonunu azaltabilir.

Sosyal çevrenizde ana dilinizi konuşan arkadaş bulundurmak

Eğer sosyal çevrenizde ana dilinizi konuşan tanıdıklarınız varsa, onlarla düzenli olarak görüşerek çocuğunuza dil gelişimi konusunda destek olabilirsiniz. Benzer yaşta çocuklarınız varsa, onları bir araya getirerek ana dillerinde konuşmalarını karşılıklı olarak destekleyebilirsiniz. Sizin yetişkinler olarak ana dilinizi konuşuyor olmanız bile, onlara kulak dolgunluğu edindirme konusunda yardımcı olacaktır.

Türkçe müzik ve masal dinletmek

Video konusuna benzer şekilde, çocuklarınıza Türkçe müzik ve hikayeler dinletebilirsiniz. Bu konuda size Müşfik Kenter ve Yıldız Kenter’in seslendirdiği masalları tavsiye ediyoruz.

Birlikte oyun oynamak

Çocuklarınızla oyun oynarken onlara dil öğretmeniz de mümkün. Onlarla “isim şehir” ya da “bil bakalım ben kimim” gibi dil bazlı oyunlar oynayarak, hem bilgi hem de kelime dağarcıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Umuyoruz ki TransferGo’nun hazırladığı bu yazı; çocuklarınıza ana dilinizi öğretmeniz hususunda yardımcı olur. TransferGo yurt dışı para transferi uygulamasını dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.

HABERE YORUM KAT