Yunanistan ve Kıbrıs’ın talepleri frenlendi: AB’den Ankara’ya yaptırım tehditleri

Yunanistan ve Kıbrıs’ın talepleri frenlendi: AB’den Ankara’ya yaptırım tehditleri

Merkel yönetiminin ağırlığını koyması üzerine, Brüksel Türkiye’ye karşı yeni bir “bekle gör” koridoruna girdi. Ankara mevcut gerilimi düşürürse, Gümrük Birliği’nin geliştirilmesi için müzakereler yapılabilecek. Kararlar Berlin damgalı.

Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin ilk gününün gecesinden Türkiye’ye uyarı ve “kırmızı çizgiler” çıktı. AB üyesi 27 ülke, Ankara’nın doğalgaz arama faaliyetlerinde ısrarlı olması ve tek taraflı gerginliği artırıcı girişimlerde bulunması durumunda “hiç zaman yitirmeden” yaptırımları uygulamaya sokacağı uyarısında bulundu. Özellikle Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un zirvenin bu kararlarından memnun olduğu, Atina’nın da derin bir nefes aldığı gözlendi. Sebastian Kurz, zirve öncesinde “artık Ankara’ya kırmızı çizgilerin gösterilmesi” ve Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin de bitirilmesi gerektiğini bildirmişti. 

“Ankara’ya sert çıkılmasından yana” üyeleri yatıştırmaya çalışan ve başarılı olduğu gözlenen Almanya Başbakanı Angela Merkel ise alınan kararları “büyük bir ilerleme” saydığını belirtti. Merkel, Türkiye ile diyalog yolunun açılmasından da memnun olduğunu bildirdi. Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye konusunda “uzun ve zorlu tartışmalar yürütüldüğüne” dikkat çeken Merkel, gerilimlerin azaltılması çabaları görülürse Türkiye ile yapıcı bir ajanda açılabileceğini söyledi. Kararlarda Berlin’in ağırlığı bir kez daha belirginleşti. 

Aralık ayındaki AB zirvesine kadar gelişmelerin yakından izleneceği ve gelişmeler hakkında o zaman karar verileceği bildirildi. Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, diyaloğun geliştirilmemesi halinde kısıtlayıcı yaptırımların gündeme geleceğini bir kez daha vurguladı. 

ŞİMDİLİK HERKES MEMNUN, AMA... 

Zirve sonundaki liderlerin açıklamasında, Ankara’ya “iyi niyetli görüşmelere devam etmesi ve tek taraflı eylemlerden kaçınması” halinde AB ile daha yakın bağlar ve daha iyi ticari ilişkiler kurulabileceği mesajı verilirken, AB’nin, “gerekirse”  Türkiye’ye karşı ekonomik önlemleri de içeren yaptırımlar uygulayabileceğinin altı çizildi. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, zirvede Türkiye’in uyarıldığı karardan “tam anlamıyla memnun olduğunu” açıkladı. Mitsotakis, “AB dün birlik, dayanışma kararlılık konusunda açık bir mesaj gönderdi” dedi. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Ankara’nın yeni adımlar atmaması durumunda AB’nin tüm araç ve alternatifleri gündeme getireceği uyarısında bulundu. “Derhal uygulamaya girebileceğimiz bir araç çantamız var” diyen von der Leyen, amaçlarının bu olmadığını da sözlerine ekledi.

+49-BERLİN

FOTO: Petros Karadjias / DPA

HABERE YORUM KAT