Yunan medyası: Oruç Reis’i Antalya limanına Mike Pompeo ve Angela Merkel çektirdi

Yunan medyası: Oruç Reis’i Antalya limanına Mike Pompeo ve Angela Merkel çektirdi

Avrupa politikasında Türkiye bir basınç faktörü olarak gündemden düşmüyor. Doğu Akdeniz karmaşasında Berlin ve Washington’un Ankara’yı gerçekten zora sokacak eğilimleri dikkat çekiyor.

Yunanistan’ın etkili gazetelerinden Kathimerini, Türkiye’nin Navtex’i yenilemeyerek Oruç Reis’i geri çekmesini ABD’nin baskısına bağladı. Kathimerini’de Vassilis Nedos imzalı bir haber-yorumda Almanya’nın Türkiye ve Yunanistan arasından gerilimi azaltma amaçlı diplomatik girişimlerine ABD tarafından verilen destek sonucunda, tekrar “istikşafi”görüşmelere ve “zorlu istişarelere” girildiği yazıldı.

Türkiye’nin Almanya’nın aksi yöndeki çağrılarına rağmen Kastelorizo’nun (Meis Adası) 6 millik sahasında Oruç Reis ve refakatindeki koruma filosu ile manevra yaptığına işaret edilen haberde, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kıbrıs Rum Yönetimi başkenti Lefkoşa’yı ziyareti ve ABD gemilerinin varlığının Ankara’yı karar değiştirmeye sevk ettiği ileri sürüldü. Türkiye’nin Oruç Reis ve refakatçi savaş gemilerinin yanı sıra Ege’deki diğer savaş gemilerini de üslerine çektiğine yer verilen haberde, bu hamlenin AB’nin Türkiye aleyhine sert kararlar alması ve yaptırımlar uygulamasını zorlaştırabileceği belirtildi.

Haberde, Kıbrıs açıklarında seyreden ABD Donanması’nın çok amaçlı destek gemisi USNS Yuma’nın kuzeybatıya, Souda Askeri Deniz Üssü’ne gitmeden önce, Oruç Reis ve beraberindeki filonun çok yakınından seyrederek geçtiğine dikkat çekilerek, bu alışılmadık ve deniz trafiği verilerince doğrulanan seyrin Türkiye’ye açık bir mesaj olduğu yorumunda bulunuldu. Haberde, geçtiğimiz gün de, Amerikan Donanması’na ait iki yüksek hızlı hücumbotun, Rum Ulusal Muhafız Ordusu’nun sahil koruma birlikleriyle ortak tatbikat yapmak üzere Kıbrıs’a geldiği belirtildi. Daha önce ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu Türkiye’nin tepkilerine rağmen kaldırmıştı.

TÜRKİYE DE MESAJ VERDİ 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou’nun Meis’te iken tüm Türk askeri liderliği eşliğinde Kaş’ta bulunmasına değinilen haberde, şöyle denildi.

“Hepsi 1917’de İtilaf gemilerinin sabotajı ve batırılmasında öne çıkan Giritli Türk kaptan Mustafa Ertuğrul Aker’in en ünlü 'kurbanı' Fransız Alexandra ile birlikte anıtına gidecek. Dolayısıyla Ankara’nın geri çekildiği ancak baskıya devam edeceği kesin. Sonuçta, Türkiye Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkilinin 9 Eylül’de söylediği gibi, 'Oruç Reis' iki boyutlu (2D) araştırmayı tamamladı ve endikasyonlar varsa, üç boyutlu (3D) veya sondaj takip edecek. On gün içinde üçüncü yüzer sondaj kulesi 'Kanuni'nin tamamen faaliyete hazır olacağını Atina’daki herkes biliyor.”

Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou’nun ücra adaya ziyaretinin de 24-25 Eylül’de Berlin’de yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi’nde Türkiye’ye karşı sert yaptırımları engelleyebileceğine dikkat çekildi.

RUM KESİMİ SİLAHLANIYOR

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) uygulanan 33 yıllık silah ambargosunu “kısmi” olarak kaldırmış, bu bağlamda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’i arayarak kararı bildirmişti. Buna göre Rumlar, ABD’den “ölümcül olmayan” savunma silahları alabilecek.

Daha önce Fransa, GKRY’e Exocet gemisavar füzeleri ile Mistral hava savunma füzeleri satacağını duyurmuştu.

1998’de Rusya’dan S-300 hava savunma füzelerini satın alan GKRY, Türkiye’nin Ankara’yı dahi menziline alan füzelerin kurulması halinde savaş nedeni (“casus belli”) sayacağını açıklaması üzerine, füzeleri Yunanistan’a devretmişti. Yunanistan, halen Girit Adası’nda konuşlu olan füze sisteminin yenilenmesi için Rusya ile görüşmelerde bulunuyor. İsrail ve Yunanistan, Türkiye’nin S-400 sistemi satın alması üzerine, Girit’teki S-300 üzerinden tatbikatlar yaparak, sistemin zaaflarını bulmaya çabalamıştı.

BATI TRAKYA’DA ABD-YUNANİSTAN TATBİKATI 

Yunan Ethnos gazetesine göre, Yunan-Amerikan ortak tank tatbikatları İskeçe (Ksanti) Eğitim Merkezinde başladı. 14-18 Eylül tarihleri arasındaki “Tank Challenge 2020” adı verilen tatbikata ABD’nin M1A2 tipi modifiye edilmiş ABRAMS tankları ile Yunan üretimi (lisans) Leopard 2 tankları katılıyor. 

4. İskeçe Kolordusu tarafından düzenlenen sürüş ve atış hassasiyeti ağırlıklı tatbikatta ayrıca tank ekipleri arasında bir yarışma düzenlenecek. Ortak tatbikatın duyurusu, Türkiye’nin Suriye sınırından 40 kadar tankı, Yunan sınırına nakledeceği haberleri üzerine, 8 Eylül’de ilan edilmişti. ABD, Lozan Antlaşması’na göre, Türkiye’nin sınırına 30 kilometrelik şeridin silahsız kalması şartını ihlal ederek, Dedeağaç’da (Alexandroupoli) askeri üs açmış, büyük miktarda teçhizat yerleştirmişti. 50 bin kişilik nüfusu bulunan Dedeağaç, liman ve havalimanı bulunması nedeniyle stratejik önem taşıyor.

MUSTAFA ERTUĞRUL AKER 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve komuta kademesi Antalya’nın Kaş ilçesinde dünyada ilk kez uçak taşıyan bir gemiyi “HMS Ben-my-Chree” batıran Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i anma törenine katılarak mesaj verdi. Ziyaret ilçenin karşısındaki Meis adasına Yunanistan Cumhurbaşkanı’nın ziyaretine denk getirildi. Benami Krea adı da verilen İngiliz gemisinin yanı sıra Fransız gemileri Paris 2 ve “Alexandra”yı da Kemer’de batıran Topçu Yüzbaşı Aker, Birinci Dünya Savaşı boyunca 200’e yakın irili ufaklı düşman teknesini safdışı ederek, Alman komutan Liman von Sanders’ın bile hatıralarında övgüsüne mazhar olmuştu. Halen Kemer’de dalgıçların tercih ettiği bir dalış bölgesi olan batıklar, limanın yakınlarında 30 metre derinlikte bulunuyor.

Anıları 2004 yılında Mustafa Aydemir’in düzenlemesiyle “Ben Bir Türk Zabitiyim” adıyla kitaplaştırılan Girit-Hanya doğumlu Mustafa Ertuğrul, 1961 yılında Antalya’da yaşama gözlerini yummuştu. Efsanevi komutan adına, 1990 yılında Antalya’nın Kemer İlçesi’nde adını taşıyan bir anıt-park açılmıştı.

+49-FRANKFURT

FOTO: AA

HABERE YORUM KAT