Yumurta yararlı mı zararlı mı: Haftada kaç kez yenmeli

Yumurta yararlı mı zararlı mı: Haftada kaç kez yenmeli

Yumurta ne kadar sağlıklı? Kaç tane yemelisiniz ve günde bir tane yerseniz ne olur? İşte yumurta yararlı mı zararlı mı tartışmasının sonuçları...

Birçok insan sabah kahvaltısında yumurtaya bayılır. Beslenme uzmanları uzun zamandır yüksek kolesterol içeriğine karşı uyarılarda bulunsa da, araştırmalar artık yumurtanın ne kadar sağlıksız ya da sağlıklı olduğu konusunda hemfikir değil.

Alman Beslenme Derneği (DGE) tarafından hazırlanan sağlıklı beslenme önerilerine göre, yumurtanın da dengeli beslenmede bir yeri vardır. Ancak yumurtanın gerçekte bizim için ne kadar sağlıklı olduğu tartışmalıdır. Temel olarak yumurta değerli protein, sağlıklı yağlar, A, D, E ve K vitaminleri, çeşitli B vitaminleri ve kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri gibi sağlıklı maddeler içerir.

KOLESTROL İÇERİYOR

Bununla birlikte, yumurta da çok miktarda kolesterol içerir. Kolesterol seviyeleri kendi kendini düzenleyen çoğu sağlıklı insan için daha fazla kolesterol tüketmeye gerek yoktur. Bununla birlikte, yumurta gibi gıdalar yoluyla ek kolesterol tüketmenin hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak bazı insanlar için, ister hastalık ister genetik yatkınlık nedeniyle olsun, durum biraz daha farklı...

Araştırma önerileri bu konuda biraz farklılık gösteriyor. Örneğin, haftada yenmesi gereken maksimum yumurta miktarı iki ile altı yumurta arasında değişiyor. DGE'ye göre, haftada en fazla üç yumurta tüketilmesi gerekiyor.

Her gün yumurta yemenin iyi olup olmadığı, büyük ölçüde bireysel vücudun kolesterolü ne kadar iyi tolere ettiğine bağlıdır. Yumurta bazı besin maddeleri içermesine ve bu nedenle temelde sağlıksız olmamasına rağmen, DGE yine de her gün yenmemesini tavsiye ediyor. DGE'ye göre, yumurta gibi hayvansal ürünler az miktarda tüketilmeli...

HAFTADA 2-3 GÜN YENMELİ...

Çoğu zaman olduğu gibi burada da anahtar kelime ölçülü olmak gerektiği... Çalışmalar çelişkili olsa da ve bazı araştırmacılar olumsuz etkiler bulsa da, bazıları hiçbir etki bulamamış ve hatta bazıları olumlu etkiler bulmuş olsa da, çalışmaların hiçbiri günde bir veya daha fazla yumurta yemenin sağlığa yararlı olduğunu göstermiyor. Bu yüzden haftada 2-3 günde bir yumurta yemeyi tavsiye ediyor.

Özellikle kas yapmak isteyenler beslenmelerinde yumurtadan faydalanabilir. İçerdikleri proteinler sadece kas inşa etmek ve korumakla kalmaz, aynı zamanda metabolizmayı da uyarır. Doyurucu etkisi nedeniyle günde bir yumurta kilo vermenize bile yardımcı olabilir.

Hiçbir saygın beslenme rehberi yumurtayı çiğ yemeyi önermez. Salmonella enfeksiyonu riski çok yüksektir ve çiğ yumurtanın kas geliştirmek için daha iyi olduğu bir efsanedir. Ayrıcayumurta ne kadar nazikçe pişirilirse o kadar iyidir, zira, yanlış ısıtma vitamin içeriğini de azaltabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT