YSK, İstanbul seçimlerini iptal etti

YSK, İstanbul seçimlerini iptal etti

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran'da yeniden yapılacak. 

YSK, İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdi. Karar 4'e karşı 7 oyla alındı.

YSK AKP Temsilcisi Recep Özel, İstanbul seçimlerinin yenileneceğini duyurdu.

a-021.jpg

YSK AKP Temsilcisi Recep Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul seçimleri yeniliyor, hayırlı olsun" dedi.

b-019.jpg

MHP'nin YSK Temsilcisi Kürşat Türker Ercan ise, "Yüksek Seçim Kurulu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Seçimleri için Akparti'nin yapmış olduğu olağanüstü itirazı oy çokluğu ile kabul etti. İstanbulda seçimler yenileniyor. Mhp Maltepe itirazları ile Büyükçekmece itirazlarının görüşülmesine devam edilecek" dedi.

Mehmet Bekaroğlu: Bu bir rezalettir, hukukun katlidir

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Twitter hesabından, "YSK’nın İBB seçimlerinin yenilenmesi kararı aldığı bildiriliyor. Bu bir rezalettir, hukukun katlidir... Türkiye demokrasisi büyük bir darbe almıştır" dedi. 

Engin Altay: Karar Erdoğan ve Bahçeli'nin talimatıyla alındı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, YSK'nın İstanbul seçimlerini yenileme kararına tepki gösterdi.

Altay, "Karar Erdoğan ve Bahçeli'nin talimatıyla alındı" dedi.

Mansur Yavaş: İstanbul'da da hak yerini bulacak

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "İstanbul'da da hak yerini bulacak" dedi.

 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, YSK'ya böyle talimat vermişti

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakırköy'de MÜSİAD 25. Olağan Genel Kurulu ve Genel Merkez binasının açılış töreninde, 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili olarak şunları söylemişti:

"Buradan bir kez daha ilan ediyorum. Biz hiçbir zaman milletin iradesinin üzerinde bir irade tanımadık, tanımayacağız. Milletin iradesine sahip çıkmak için seçim sonuçlarını yakından takip ediyoruz. Usulsüzlüklerle, yolsuzluklarla hukuksuzluklarla 31 Mart'ı kurban etmek istemiyoruz. İstanbul'da oyun var, yolsuzluklar var. 

Vatandaşım bana soruyor bu seçim yenilenmeli. Dünyanın her yerinde yarım puan 1 puanla olan yerlerde bile seçimler yenilenmiştir. 1970'lerde buna benzer bir YSK bu tür karar almıştır. Kaldı ki burası bir kasaba değil İstanbul.

Bakın biz Ankara'da itiraz yapmadık. İstanbul'da hileler ve yolsuzluklar var. Bugüne kadar hiç konuşmadım ama artık yetti. Burada bir yolsuzluk var. Ortada bir şaibe var, bunu kaldırmak hem YSK'yı aklayacaktır hem milletimizin gönlünü ferahlatacaktır.

İstanbul seçimlerinde yolsuzluk var. Gidelim millete, millet ne derse başımız üstüne. YSK'nın vereceği kararı bekliyoruz. Her şey kendilerine teslim edildi. Ne yaparlarsa yapsınlar biz adil bir karar bekliyoruz."

İstanbul seçimi 23 Haziran'da

YSK, herhangi bir seçim çevresinde yapılan seçimlerin iptal edilmesi halinde yapılacak yeni seçimin tarihini 2 Haziran olarak belirlemişti. Kurul, incelemeler sırasında geçen süreyi dikkate alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini 23 Haziran 2019’a çekti. 31 Mart mahalli idareler seçimlerine katılan siyasi partiler, yenilenen seçime de katılabilecek.

Ölüm ve istifa hallerinde yeni aday belirlenebilecek

Kanuna göre, partiler yeniden aday belirleyemeyezken sadece ölüm ve istifa hallerinde ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar yeni aday belirlenebilecek. Ayrıca 31 Mart seçimlerindeki seçmen listeleri güncellenmeden 23 Haziran'daki seçimlerde de kullanılacak.

İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası da geri alınacak.

23 Haziran’a kadar İBB Başkanlığına, İstanbul Valiliği tarafından atanacak bir vali yardımcısının vekalet edeceği öğrenildi.

31 Mart'ta oy kullanan seçmenler aynı sandıkta oy kullanak

Seçmen listelerinde değişiklik sözkonusu olmayacak. 31 Mart'ta oy kullanan seçmenler aynı sandıkta oy kullanabilecek. Ayrıca İBB Belediye Başkanlığı'na aynı isimler aday olacak. Ölüm halinde bir başka aday gösterilecek.

YSK'nın kararının itiraz yolu açık değil

YSK'nın kararı nihai karar. Bu karara itiraz yolu açık değil.

Yenilenen seçimde neler tekrar edilecek? 

Karara göre, yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak. 

Yenilenen seçimde aday listesi değişecek mi?

31 Mart 2019'da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek. 

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek. 

Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

Seçmen listeleri güncellenecek mi? 

31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak. 

Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.

 

HABERE YORUM KAT
3 Yorum