Yörük kadın isyan etti: “Köy enstitülerinin yetiştirdiği çocukları Almanya'ya gönderdik”

Yörük kadın isyan etti: “Köy enstitülerinin yetiştirdiği çocukları Almanya'ya gönderdik”

Kendisine mikrofon uzatılan Yörük kadın, “Köy enstitülerinin yetiştirdiği çocukları Almanya'ya gönderdik. Almanya bugün dünyayla yarışırken ben Sırp'tan saman alıyorum” diye konuştu.

Yörük kültürüyle yetişmiş Türk kadını, orman kanunun çıkması ile şehirlere göç etmek zorunda olan insanların hislerine tercüman oldu. Yörük kadın şöyle konuştu:

 

 

“Biz neden yaylalara gittik önce ona bakmak lazım. Bizim çadırlarımızın iplerini 1950'den sonra kestiler şehirlere inmeye mecbur ettiler bizleri. Biz de şehirlerde birbirimizi yedik. Köye sığamayanlar, en güzel yetişmiş köy enstitülerinin yetiştirdiği çocukları Almanya'ya gönderdik. Almanya bugün dünyayla yarışırken ben Sırp'tan saman alıyorum, başka yerden kurbanlık alıyorum. Benim eltim 1970'te Almanya'ya gitti. Köyden İstanbul'a geldik, İstanbul'da da iş yok, evimize haciz geldi, kira veremedik. İki çocuğunu bana bırakıp gitmek zorunda kaldı.  Aslında bütün Türkiye'nin problemi ilk çadırımızın kesilmesi. Sözde bu dağları Yörüklerden koruyacaklardı. Orman kanunu çıkardılar, 'Yörükler ormana zarar veriyor' dediler. Biz yokuz bakın ormanlar kel oldu. Yörük demek devlete beş kuruş masrafı olmadan kendi kendine geçinen insan demek.”            

HABERE YORUM KAT