Yolcunun kilosuna göre uçak bileti tartışması

Yolcunun kilosuna göre uçak bileti tartışması

Samona ve Hawaii Hava Yolları'nın ardından Finnair de uçağa binen yolcuları tartmaya başladı.

BERLİN - Uçak yolculuklarında maliyetin ana unsurlarından biri yakıt parasıdır. Harcanan yakıt da uçaktaki ağırlığa göre değişir. Uçak şirketleri, bu nedenle yolcuların yanlarında belirli bir yük getirmesi izin verirler.

Son yıllarda dünyadaki obezite sorununun artması, hava yollarının da yolcuların ağırlıklarını dikkate almalarına neden oldu. 5 kg için para ödeyen 50 kg ağırlığındaki bir kişiyle, aynı uçağa binen 120 kg ağırlığındaki bir kişi aynı ücreti ödüyor. Şişmanlardan daha fazla ücret alınma fikri ise, insan hakları açısından eleştiriliyor.

2013 yılında Samoa Havayolu, yolcuların ödeyecekleri bilet fiyatlarını ağırlıklarına göre belirlemeye karar verdi. Hawaii Hava Yolları da Samoa uçuşlarında ağırlığı ölçebilmek için yolcuları tartmaya başladı.

Son olarak Finnair de yolcularından gönüllü olanları tartmaya başladı. Şirket yetkilileri, bu çalışmanın amacının uçağın ağırlığına ilişkin sağlam verilere ulaşmak olduğunu söylüyorlar.

Finnair, bunun bilet fiyatlarıyla bir ilgisinin olmadığını belirterek, “Havayolları uçağın ve bagajların kaç kilo olduğunu biliyor, ancak yolculara dair bir fikri yok” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT