Yılmaz: Vize şartsız olarak verilmelidir

Yılmaz: Vize şartsız olarak verilmelidir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, AB yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde vize serbestisinin Türk halkının hakkı olduğunu ve şartsız olarak verilmesi gerektiğini vurguladığını dile getirdi.

BRÜKSEL - Brüksel’de bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz vizenin Türk halkının hakkı olduğunu ve şartsız olarak verilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP Genel Başkan yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Brüksel’de AB yetkilileri ve kurumlarıyla resmi temaslarda bulundu. CHP Genel Başkan yardımcısı Yılmaz Brüksel’de AB yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonrasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Yılmaz Türkiye’nin AB üyeliği hakkında olumlu duyumlar almadığını dile getirdi. Basın toplantısında konuşan Öztürk Yılmaz, “Türkiye AB müzakereleri ilk başladığı ilk günküler gibi değil, şimdi daha çok konuşulan konular Suriyeli sığınmacılar yada başka konular yer almış durumda. AB yetkilileri, Türkiye’nin Amerika ile de arasında anlaşmazlıkları gördüğünü ve AB’nin bu konuda rahat davrandığını gördük, Türkiye bir bizle değil Amerika ile de sorunlar yaşıyor diyerek rahatladıklarını gördüm. Vize konusuyla ilgili olarak da bunun geri kabul anlaşmasına bağlanmasının iyi olmadığını savunduk. Vize konusunun Türk halkının hakkı olduğunu ve şartsız vizenin verilmesi gerektiğini savunduk. Bir şarta tabi tutulmadan bir an önce verilmesi gerektiğini dile getirdik. Türk vatandaşlarını Suriyeli mülteciler gibi kuyruklarda bekletiliyor. Bizi adeta mülteci statüsüne koyuyorlar. 80 milyon Türk vatandaşının mülteci statüsüne koyulmasının yanlış olduğunu söyledik” dedi.

Yaptığı görüşmelerde OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin, kamudaki ihraçların, yargı yolunun kapalı olduğu yönündeki iddiaların gündeme getirildiğini kaydeden Yılmaz, "Türkiye içe gömülen bir ülke görünümünde artık. Hükümete ilişkin ciddi kuşkular ve eleştiriler duyduk. Bir noktada Türkiye'nin uluslararası imajı ile ilgili bir olumsuz hava oluşmuş." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Rusya ile gerçekleştirmeyi planladığı milyar dolarlık projelerin yeniden "eksen kayması" yaşadığı yönünde soru işaretleri uyandırdığını kaydeden Yılmaz, görüşmelerdeİsrail'le normalleşme konusunun ise hiç gündeme getirilmediğini aktardı.

Türkiye'nin ABD ile sorunlar yaşamasının AB'yi, "Tek benimle sorun yaşamıyor" şeklinde bir rahatlığa ittiğini belirten Yılmaz, Çözüm Sürecinin durdurulması konusunda de eleştiriler olduğunu ifade etti.

AB ile Türkiye ilişkilerindeki siyasi atmosferi doğru tarif etmek gerektiğini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı, "AB'de Türkiye'ye şüpheci yaklaşan kesimler, artık açık açık 'BizTürkiye'ye dürüst davranmadık, Türkiye'yi kandırdık' diyorlar. Bu süreci yönetenlerin de bir itirafta bulunması gerekir. Bu yöneticilerin bir kısmı bizi kandırdı. Bizim de bazı gerçekleri bilmemiz lazım." diye konuştu.

"Eleştirilen konulardaki fasılların açılmaması anlaşılır değil"

9 Kasım'da yayınlanması beklenen İlerleme Raporunda Türkiye'nin eleştirileceğinin bilindiğini dile getiren Yılmaz, ancak Ankara'nın eleştirildiği "yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenlik" konularını kapsayan fasılların açılmamasının anlaşılabilir bir yanının olmadığını ifade etti.

Bu konuda Kıbrıs'ın arkasına saklanma politikasının devam ettiğini kaydeden Yılmaz, vize konusunda ise 18 Mart'ta yapılan anlaşmanın yanlış olduğunu, Türkiye'nin hakkını ve hukukunu gözetmediğini savundu. Yılmaz, vize serbestisi konusunda müktesebattan kaynaklanan bir hak olduğunu, bunun artık ötelenmemesi gerektiğini ifade ettiklerini aktardı.

Türkiye'nin vize serbestisi için ortaya konulan 72 kriterden 65'ini yerine getirdiğinin belirtildiğini söyleyen Yılmaz, "Bunlarda ilerleme kaydedildikten sonra vize konusunun gerçekten sağlanıp sağlanmayacağı konusunda yaptığımız temaslardan sonra endişe duyuyoruz. Türkiye bütün her şeyi yapsa, gerçekten olacak mı? Bu konuda temkinli bir iyimserliğimiz var." ifadelerini kullandı.

Brüksel’de CHP Avrupa Temsilciliğinde düzenlenen toplantıya CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç de katıldı.

Pazartesi temaslarına başlayan Yılmaz, AP ve AB Komisyonu yetkilileri ile bir araya geldi ve düşünce kuruluşlarında konuşmalar yaptı.

 

 

 

14680989_557745441084748_7049103823783437275_o.jpg   14633139_557210521138240_7306838147563608117_o.jpg

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ve AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Johannes Hahn ile görüştü.

HABERE YORUM KAT