Yeşiller'in başbakan adayı Annalena Baerbock kimdir?

Yeşiller'in başbakan adayı Annalena Baerbock kimdir?

İlkbahardaki kamuoyu yoklamalarında birinci sırada yer alan Yeşillerin başbakan adayı Baerbock, seçim kampanyası sırasında ortaya çıkan hataları yüzünden oy kaybetti. İşte Yeşiller Eş Başkanı Baerbock'un portresi.

Yeşiller partisinin başbakan adayı Annalena Baerbock, 19 Nisan 2021'de partinin Eş Başkanı Robert Habeck ile Berlin'de basın mensuplarının karşısına çıkarak, Yeşillerin başbakan adayı olduğunu açıkladığında zirvedeydi. Yeşillerin ilk başbakan adayı olan Baerbock'un, Başbakanlık koltuğuna oturması kamuoyu yoklamalarına göre gerçekçi görünüyordu.

Bazı kamuoyu araştırma şirketlerinin anketlerine göre Yeşillerin oy oranı Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'yi (SPD) geride bırakmıştı. Adaylığının açıklandığı gün özgüvenle "Bugün partimiz için yeni bir dönem başlıyor" diyen Baerbock, başarılı olurlarsa, bunun ülkenin de yararına olacağına işaret etmişti.

Ortaya çıkan hatalar

Ancak seçim kampanyası sırasında Baerbock'un yaptığı bazı hatalar Yeşillerin başarısını gölgeledi. 2018 yılından beri Yeşiller Eş Başkanı olan Baerbock, partisinin yaptığı ödemeleri usulüne uygun bir şekilde Federal Meclis'e bildirmediğini kabul etti. Baerbock'un resmi olarak açıkladığı özgeçmişinde de hatalar olduğu ortaya çıktı. Alman Marshall Fonu gibi tanınmış kuruluşlara üye olduğunu belirtmesine rağmen, Baerbock bu kuruluşlara üye değildi. Baerbock'un yazdığı "Şimdi. Ülkemizi Nasıl Yenileyeceğiz?" (Jetzt. Wie wir unser Land erneuern) başlıklı kitap Haziran ayında piyasaya çıktı. Bu kitapta da başka yazarlardan kaynak göstermeden alıntılar yaptığı ortaya çıktı. Bunun bir hata olduğunu kabul etse de Baerbock'un popülerliği büyük ölçüde azaldı.

26 Eylül'de yapılacak genel seçimlere kısa süre kala başbakan adayının bu hataları nedeniyle Yeşillerin oy oranı yüzde 15'e kadar geriledi. Yeşiller partisi açısından bu sonuç kötü olmasa da ilkbahar aylarındaki hayallerinin çok gerisinde kalıyor.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT