Yeşiller lideri Habeck: “ABD Başkanı Biden ile AB daha uyumlu hareket etmeli”

Yeşiller lideri Habeck: “ABD Başkanı Biden ile AB daha uyumlu hareket etmeli”

Joe Biden’ın gelecekteki ABD başkanlığını Avrupa Birliği için bir meydan okuma olarak gören Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck, Avrupa’nın tek ses olması gerektiğini kaydetti.

Joe Biden’in yeni ABD başkanı olarak seçilmesini Yeşiller lideri Robert Habeck Avrupa Birliği için bir meydan okuma olarak değerlendirdi. Alman Basın Ajansı DPA’ya konuşan Habeck, şu açıklamalarda bulundu:

“Biden için umut ne kadar büyükse, AB de o kadar birleşerek ortak ve net hareket etmek zorundadır. ABD Başkanı Donald Trump, ‘Beyaz Saray’ın Twitter’cısı’ olarak adlandırılabilirdi. Ama şimdi Joe Biden veya Kamala Harris arayıp şöyle diyecek: ‘Avrupa! Aşağıdakileri öneriyoruz. Orada mısın?’ O zaman söylemek çok daha zor hale geliyor, buna karşı bir tavrımız yok, bu konuda anlaşamıyoruz. Avrupa daha çok kendi başına hareket edebilmeli ve stratejik egemenlik geliştirmelidir.”

AB’deki merkezkaç kuvvetlerinin arttığını söyleyen Yeşil siyasetçi Habeck, yeni AB Komisyonu’nun biraz umut verse bile, uluslararası toplumun tek sesle hareket etmekten çok uzak olduğunu bildirdi. Habeck, AB’nin geniş korona yardım paketinde bir fırsat gördüğünü dile getirirken de “Korona krizinin itme gücünden yararlanmalı ve AB’nin kurtarma fonunu dengelemeliyiz. Bu şekilde, ortak tahviller ve Avrupa vergileri olasılığı ile ortak bir mali politika oluşturabiliriz” diye konuştu.

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT