Yeşiller ilk kez başbakan adayı çıkarıyor

Yeşiller ilk kez başbakan adayı çıkarıyor

Almanya'da beş ay sonra yapılacak seçimlerde birinci parti konumuna yükseleceği konuşulan Yeşiller, tarihinde ilk kez başbakan adayını seçiyor.

İki aday Robert Habeck ve Annalena Baerboc, 2018'den bu yana Yeşiller'e ortak liderlik ediyor.

Parti, şu anda Başbakan Angela Merkel'in CDU / CSU muhafazakar bloğunun arkasında ve mevcut koalisyon ortakları olan merkez-sol Sosyal Demokratların önünde.

51 yaşındaki Habeck, daha tecrübeli bir politikacı olarak ön plana çıkıyor. Altı yıl boyunca memleketi Schleswig-Holstein'da çevre bakanı olarak görev yaptı. Partinin entelektüel isimlerinden Habeck, aralarında çocuk kitaplarının olduğu çok sayıda esere imza attı. Merkel gibi Habeck'in kişisel bir Twitter hesabı yok. Bir veri saldırısının ardından ve eyalet siyaseti ile ilgili tweetlerinin eleştirilmesinin ardından 2019'da sosyal medyadan çekildi.

Aşağı Saksonya'da doğan ve ailesiyle birlikte başkentin hemen dışındaki Potsdam'da yaşayan 40 yaşındaki Annalena Baerbock, Alman trambolin şampiyonasında üç kez bronz madalya kazandı.

2013'ten bu yana Yeşiller'den Federal Meclis milletvekili olan Baerbock, 2018'den itibaren Habeck ile partiye liderlik ediyor.

Kamu yayıncısı ZDF tarafından yayınlanan bir anket, Alman seçmenlerin yüzde 42'sinin Habeck'i yüzde 29'u Baerbock'u partinin şansölye adayı olarak desteklediğini gösterdi.

Yeşiller ise iki adayı destekleme konusunda eşit bir şekilde bölünmüş durumda.

KAYNAK: EURONEWS
FOTOĞRAF: DPA

HABERE YORUM KAT