Yeni salgın... Berlin'de vakalar patladı: Cinsel yolla bulaşıyor

Yeni salgın... Berlin'de vakalar patladı: Cinsel yolla bulaşıyor

Başkent Berlin'de "Frengi" vakalarında keskin bir artış gözlendi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de, son derece tehlikeli ve bulaşıcı olan Frengi hastalığı vakalarında ciddi bir patlama yaşanıyor. Cinsel yolla bulaşan hastalık, şehirde giderek daha fazla yayılıyor.

Uzmanların aktardığına göre, başkent, rapor edilen cinsel yolla bulaşan hastalık vakalarının sayısıyla ülke çapında lider konumunda. Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından yayınlanan epidemiyolojik bir bültene göre, diğer federal eyaletlere kıyasla 100 bin kişi başına 41,3 vaka ile en yüksek insidans Berlin'de rapor edildi.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE GÖRÜLÜYOR

RKI tarafından analiz edilen son yıl olan 2022'de ulusal insidans 100 bin kişi başına 10 vakaydı. Araştırmacılar, genital bölgede kırmızı ülserlere ve renksiz bir sıvıya neden olan bu hastalığın özellikle büyük Alman şehirlerinde yaygın olduğunu varsayıyor.

Köln (42,9), Münih (38,9) ve Frankfurt am Main (27,8) gibi diğer büyük Alman şehirleri de yüksek, ancak Berlin'den önemli ölçüde daha düşük oranlara sahipler.

RKI'ye göre, Berlin'deki frengi vakalarının sayısı son yıllarda özellikle şehir merkezinde artış gösteriyor. Şehrin "genç semtleri" de Almanya'nın büyük şehirleri ile Berlin'in semtlerini karşılaştıran bir analizde en üst sıralarda yer alıyor.

Friedrichshain-Kreuzberg, Charlottenburg-Wilmersdorf ve Mitte'de 2022 yılında 90'ın üzerinde vaka görülmüştü. Bu rakam ülke ortalamasının dokuz katından fazladır.

SEBEBİ NE?

Rapora göre bunun başlıca nedeni, erkekler arasında cinsel ilişki... Ülke çapında bildirilen vakaların yüzde 85,6'sında en olası bulaşma yolu erkekler arasındaki cinsel ilişki olarak kaydediliyor. Kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıktan nadiren etkilendikleri de ayrıca belirtiliyor.

Araştırmacılar, frenginin özellikle Berlin'in gece hayatında yayılmaya devam edebileceğinden endişe duyuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT