Yeni kriz kapıda mı? Rewe, Aldi ve Lidl'deki raflar yeniden boşalmaya başladı

Yeni kriz kapıda mı? Rewe, Aldi ve Lidl'deki raflar yeniden boşalmaya başladı

Yüksek gaz fiyatları nedeniyle AdBlue üreticileri de baskı altına girmeye başladı. Bu, yeni bir enflasyon dalgasına yol açabilir.

Elektrik, gaz ve maliyet fiyatları hızla artıyor. Yaşanan gaz krizi göz önüne alındığında araçlar Adblue tehdidi ile karşı karşıya. hna.de tarafından yayınlanan habere göre, Adblue kıtlığı dolayısıyla tüm tedarik zincirleri felç olabilir. Tabii bu durumun tüketiciler üzerinde büyük etkisi olacaktır.

Süpermarket rafları yine boş kalacak mı? AdBlue eksikliği yeni krizlere neden olabilir

AdBlue kıtlığı, neredeyse tüm nakliye şirketlerinin süpermarketlere ve bayilere mal teslim etmek için yollarda olamayacağı anlamına geliyor. Aldi, Lidl, Rewe and Co. gibi şirketler, benzin istasyonları ve süpermarketler büyük teslimat sorunları yaşayacaktır. Bu da bir sonraki enflasyon dalgasına yol açabilir. Gaz krizi şimdiden perakendecilerin stoklarını etkiliyor.

AdBlue sıvı bir üre çözeltisidir ve nitrojen oksit emisyonlarını azaltmak için SCR katalitik konvertörlü araçlara enjekte edilir. Araçlarda kirleticilerle reaksiyona girer ve onları neredeyse tamamen su buharına ve zararsız nitrojene dönüştürür. Ancak bu endüstri aynı zamanda gaz sıkıntısı ve enerji krizinden de büyük zarar görüyor. Çünkü üretimi çok fazla gaz veya gübre gerektiriyor.

Almanya'nın en büyük gübre üreticilerinden biri olan Wittenberg'deki SKW nitrojen işletmesi Piesteritz, “yaşanan gaz krizi nedeniyle Ekim ayında üretimin durması ile karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

SKW, gübre üretiminin yanı sıra AdBlue da üretiyor. Almanya'da nakliye ve lojistik endüstrisindeki hemen hemen her kamyon dizel ile çalışır ve bu nedenle AdBlue gerektirir. AdBlue deposu boşsa, modern araçlarda motor kontrolü aracı başlatmayı reddediyor. 

AdBlue eksikliği yeni bir enflasyona sebep olabilir

Gaz eksikliği, süpermarket raflarının boş kalmasına neden olabilir. Federal İstatistik Ofisi'nin istatistiklerine göre, Almanya'da her yıl yaklaşık 3,1 milyar ton mal kamyonla taşınıyor.

Peki, AdBlue eksikliğinden dolayı süpermarket rafları birkaç hafta içinde boş kalabilir mi? Nakliye şirketi Georg Mayer, BR24'e verdiği demeçte, acil bir durumda araçların ya durması ya da çok daha kirli egzoz gazlarının emisyonuna siyasetin izin vermesi gerektiğini söyledi. Ancak ikincisinin çevre üzerinde ciddi bir etkisi olacaktır.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:AA

 

HABERE YORUM KAT