Yeni Duden sözlüğü zenginleşiyor: 3 bin yeni kelime

Yeni Duden sözlüğü zenginleşiyor: 3 bin yeni kelime

Duden İmla Sözlüğü 3 bin yeni madde de dahil olmak üzere 148 bin kelimeyle yayınlandı. Sözlüğün 28. baskısında bu rakamla bugüne kadarki en kapsamlı Duden oldu.

Medyalar arası geçiş işlevli Deutschland portalı “deutschland.de”de yer alan bilgiye göre, yeni maddeler, bir yıl önce bu neyin nesi diyeceğimiz türden kelimeler: Örneğin Covid-19, Reproduktionszahl (bulaşma katsayısı), Lockdown.

Sözlüğe yeni giren kelimelere göz atıldığında geçtiğimiz yılların öne çıkan tartışma ve konularının geçit alayı gibi: Alltagsrassismus (günlük ırkçılık), bienenfreundlich (arı dostu), Chiasamen (chia tohumu), Dieselaffäre (dizel skandalı), Erklärvideo (açıklama videosu), Fridays for Future. Başka örnekler: Gendersternchen, Hatespeech, Influencer, Klimanotstand, Ladesäule, Masernimpfung, Netflixserie, oldschool, pestizidfrei, rechtsterroristisch, Shishabar, transgender, Uploadfilter, Videobeweis, Whatsapp-Gruppe, Zwinkersmiley.

İmla reformundan beri Duden tercihleri bağlayıcı kural olmaktan çıkarılmış olsa da Alman dili imlası için ana başvuru kaynağı olmaya devam ediyor; Alman Dili Tarihi Topluluğunun başkanı Alexander Lasch sözlüğün «resmi kural gücü» bulunduğunu, dolayısıyla da norm oluşturma işlevi taşıdığını belirtiyor.

+49 – BERLİN

FOTO: AA

Kaynak: www.deutschland.de

HABERE YORUM KAT