Yeni çalışma: Cipsler sigara kadar zararlı olabilir
Yeni bir araştırma, yüksek oranda işlenmiş gıdaların vücutta sigara ile benzer zararlara neden olabileceğini gösteriyor. Bu gıdalar genellikle yağ, tuz ve şeker açısından zengin olup, vitamin ve lif bakımından yetersizdir. Bunun sonucunda ise kanser, tip 2 diyabet ve zihinsel bozukluklar gibi 32 farklı sağlık sorununun riskini artırabilirler.
ON MİLYON KİŞİNİN SONUÇLARI ANAZLİZ EDİLDİ
BMJ tıp dergisinde yayınlanan meta-çalışma, Avustralya'nın Deakin Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülmüş olup, on milyon kişinin verilerini inceledi. Çalışmanın sonuçlarına göre, yüksek oranda işlenmiş gıdalarla beslenen bireylerin kalp krizi veya felç riski %50, tip 2 diyabet riski %12, anksiyete riski ise %48 ila %53 daha yüksek. Ayrıca, bu beslenme tarzı obezite, akciğer hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalığı ve uyku sorunları gibi sağlık sorunlarını da artırıyor. Deakin Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ayrıca, bu beslenme tarzının depresyon riskini %22 daha yüksek hale getirdiğini buldular.
Bilim insanları, sağlık risklerini sigara içmenin zararlarıyla karşılaştırarak, sigara tüketiminin yüksek oranda işlenmiş gıda tüketimi kadar tehlikeli olduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle, bu tür gıdalar için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyorlar.
ARTI49