Yeni bir salgın kapıda mı? Almanya'da uzmanlar açıkladı...

Yeni bir salgın kapıda mı? Almanya'da uzmanlar açıkladı...

Maymun çiçeği virüsünün giderek daha fazla yayılması insanlarda yeni bir pandemi endişesi yarattı. Bu konuyla ilgili uzmanlar soruları açıklığa kavuşturdu.

Maymun çiçeği virüsü giderek daha fazla yayılıyor. Almanya'da şu anda 3 kişi enfekte, dünya çapında 90 vaka biliniyor. Uzmanlar, korona ile maymun çiçeğinin temelde iki farklı virüs olduğu için endişeye gerek olmadığını açıkladı. 

Çiçek aşısı maymun çiçeğine karşı da etkilidir

Covid-19 gibi, maymun çiçeği de bir zoonozdur, yani hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır veya insanlardan hayvanlara bulaşabilir. Robert Koch Enstitüsü'ne (RKI) göre virüs, Batı ve Orta Afrika'daki kemirgenler arasında yaygın. Almanya'da maymun çiçek hastalığına yakalanan ilk hasta şu anda Münih kliniğinde.

DNA virüslerine ait olan çiçek hastalığı veya variola, genellikle Corona'nın ait olduğu RNA virüslerinden daha stabildir. Bu, mevcut bilginin aktarılabilmesi için sürekli mutasyona uğramadıkları anlamına gelir. Bu varyant için özel bir tedavi yoktur, ancak genel Variola aşısı maymun çiçeğine karşı da etkilidir. Kapsamlı aşı kampanyaları şu anda planlanmamaktadır.

Maymun çiçeği ile enfeksiyon, Korona'dan daha az olasıdır

Koronavirüs insandan insana kolayca bulaşıyor. Havadaki aerosoller yoluyla geniş çapta yayılabilir. Herhangi bir semptomunuz olmasa bile başkalarına bulaştırabilirsiniz. Buna karşılık, maymun çiçek hastalığına yakalanma olasılığı çok daha düşüktür.

RKI'ye göre, insanlara öncelikle enfekte hayvanların kanı, dokusu ve dışkısı yoluyla maymun çiçeği bulaşır. İnsandan insana bulaşma ancak yakın temas ile mümkündür. WHO'ya göre, kitlesel olaylarda bulaşma meydana gelebilir. Ancak Covid-19'a karşı alınan ihtiyati tedbirler Variola çeşidine karşı da işe yarıyor. Varyansa bağlı olarak, bazı insan grupları da maymun çiçeği riski altındadır.

Virüs genellikle ateş, sırt ağrısı ve şişmiş lenf düğümleri gibi hafif semptomlara neden olur. Ancak bazen şiddetli semptomlar da gösterebilir. Belçika bu nedenle maymun çiçeği enfeksiyonları için bir karantina şartı getirdi. Virüs onlarca yıldır biliniyor. Orta ve Batı Afrika'da düzenli olarak nispeten küçük salgınlar gözlenmektedir.

RKI'ye göre, "Mevcut bilgilere göre, Almanya'daki genel nüfusun sağlığına yönelik bir risk düşük olarak kabul ediliyor." Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Corona sırasında olduğu gibi seyahat kısıtlamaları veya etkinliklerin iptali şu anda gerekli değildir. Maymun çiçeği için kuluçka süresi üç haftaya kadar olabilir.

Haber Çeviri:Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash

HABERE YORUM KAT