Yeni başlayan 'Türkiye Yüzyılı'nda bekar bir işçi tek başına yaşayamıyor!

Yeni başlayan 'Türkiye Yüzyılı'nda bekar bir işçi tek başına yaşayamıyor!

Bugün yayımlanan Türk-İş raporuna göre, bekar bir çalışan kişinin Türkiye'de tek başına ayakta kalabilmesi için aylık 13 bin 439 lira 41 kuruşa ihtiyacı var.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Mayıs ayı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 10.362 TL'ye yükseldiğini ve yoksulluk sınırının da 33.752 TL'ye çıktığını açıkladı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 13.439,41 TL oldu.

Bugün yayımlanan Türk-İş raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme için gereken aylık gıda harcaması olan açlık sınırı 10.362,01 TL'ye yükseldi. Aynı aile için giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 33.752,49 TL'ye çıktı.

Bekar bir kişinin yaşama maliyeti ise aylık 13.439,41 TL'ye yükseldi. Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,23 olurken, son 12 ayda değişim oranı yüzde 72,18 olarak kaydedildi.

Son bir ayda balık fiyatları yüzde 5, tavuk fiyatları ise yüzde 6 arttı. Kuru fasulye fiyatları yüzde 13, kırmızı mercimek fiyatları ise yüzde 9 oranında yükseldi. Kuzu eti ve yeşil mercimek fiyatlarında hafif bir artış görülürken, dana eti fiyatları yüzde 13, yumurta fiyatları yüzde 15 düştü. Nohut fiyatları ise yüzde 3 geriledi. Yağlı tohumların fiyatı bu ay sabit kaldı. Ekmek ve tahıllar grubunda ise pirinç fiyatları yüzde 7, un fiyatları yüzde 13 arttı. Bulgur fiyatları ise yüzde 12 düştü. Makarna ve ekmek fiyatları ise aynı seviyede kaldı.

Fotoğraf: Samuele Schirò - Pixabay

HABERE YORUM KAT