Yemen’de savaş: Çocuklar bile savaşmak zorunda

Yemen’de savaş: Çocuklar bile savaşmak zorunda

Yemen'deki insanlık dışı korkunç koşullara rağmen, savaşan taraflar çatışmaları sürdürmeye devam ediyor. BM raporlarına göre, çok sayıda çocuk çatışmalarda asker olarak kullanılıyor.

Yemen’de, toprak ve enerji kaynakları için yıllardır amansız bir mücadele veriliyor. İsyancı Husiler, Marib kentinin kontrolünü ele geçirmek için Yemen’deki hükümet birliklerine karşı savaşıyor. Son birkaç ayda her iki taraftan da yüzlerce insan öldü.

Husilerin, mücadele için enerji kaynaklarına yani petrole ihtiyacı var. Husiler,  Suudi liderliğindeki askeri koalisyonun, ekonomik ablukası tarafından izole edilmiş durumdalar ve bu nedenle ülkeye yasal olarak yakıt getiremiyorlar. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, İran tarafından desteklenen Husilerin üstünlük kazanmasını önlemek için iç savaşa müdahale etti. Birden fazla cepheden oluşan iç savaşta, savaşan taraflar çatışmayı sona erdirmek istemiyor. Aksine savaş yıllar geçtikçe daha acımasız bir hale büründü.

İnsan hakları ihlalleri

Birleşmiş Milletler(BM) 14 Eylül’de yayınladığı bir raporda, savaşan her iki tarafın da insan haklarını ihlal ettiğini duyurdu. Yemen Uzman Grubu'ndan Kamel Jenoubi, BM'nin Yemen'deki insan hakları ihlallerini soruşturmasına izin verilmediğinden şikâyet ediyor. Suudi Arabistan'da ve Yemen’deki BM araştırmasına göre, 2015'ten bu yana müttefikler tarafından 18.000'den fazla sivil yaralandı veya öldü. Ülkedeki sürekli devam eden korkunç insani koşullara rağmen, savaşan taraflar çatışmayı sürdürmeye devam ediyor. Şimdi ise çocukları savaşa göndermekten bile çekinmiyorlar.

BM çocuk kaçırma raporu

BM Güvenlik Konseyi'nin geçen Mayıs ayında hazırladığı bir raporda uzmanlar, savaşan tarafların reşit olmayan çocukları bünyelerine aldığını belgeliyor. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Husiler arasında 163, Yemen Silahlı Kuvvetleri arasında ise 34 çocuk bulunuyordu. Çocukların silahlı kuvvetlere nasıl ve neden katıldıkları net değil. Husilerin savaşçı bulmakta zorlandığına dair haberler var. İsviçre merkezli insan hakları örgütünün(Euro-Mediterranean Human Rights Monitor) iddialarına göre, Husiler büyük bir çocuk toplama kampanyası yürütüyor. Çocukların askere dönüştürüleceği 52 eğitim kampı kurdular. "Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü"ne göre, Husilerin savaş sırasında 10.000'den fazla çocuğu askere aldığı söyleniyor.

En yoksulların çocuklarını almak

Yemen’in başkenti Sana ilinden 15 yaşındaki MH bir röportajda şunları anlatıyor: "Ocak 2020'de babama para verdikten sonra Sana'da bir Husi subayı tarafından işe alındım. Çok fakirdik. Ardından Husiler tarafından eğitildim. Rapordan alıntılanan çocuk, Husilerin kendisini Sana'nın doğusundaki Nihm Cephesi'ne getirdiğini bildiriyor: “Diğer çocuklarla birlikte, çeşitli cephelere askeri malzeme ve yiyecek taşımak benim işimdi.” 15 yaşındaki çocuk, bir çatışmada yaralandıktan sonra, kaçmayı başardı ve Marib'e gitti.

Çeviri Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT