Yatırımda, “birlikten kuvvet doğar” devri

Yatırımda, “birlikten kuvvet doğar” devri

“Crowdfunding” son yıllarda, gayrimenkul sektöründe de kazançlı bir yatırım modeli hâline geldi. Türkçesi, “Kitle fonlaması” olan bu sistemin özelliği, bir yatırımın birçok yatırımcıyla birlikte yapılması.

Gittikçe yaygınlaşan bu cazip modelin Almanya`daki öncülerinden biri, Blumenauer Capital  GmbH. Bu şirket, yaklaşık 50 yıllık geçmişe sahip Alman Blumenauer Immobilien`in bir yan  kuruluşu. Blumenauer Capital`in finans uzmanı Yusuf Özkan ile, Crowdfunding metodunun avantajlarını görüştük.

Crowdfunding” denilen yöntem, Türkçemize “Kitle fonlaması” olarak girdi. Özeti ise, bir finans projesine  bireysel yapılan bir yatırımın getirisinin, birçok yatırımcıya orantılı olarak ortaklaşa dağıtılması. Bu yeni  yatırım yönteminin çok sayıda özelliğini, Blumenauer Capital`in finans uzmanı Yusuf Özkan ile birlikte  mercek altına aldık.  

Yusuf Bey, 30 yılı aşkın bir süredir finans sektöründe aktifsiniz. Almanya’nın en köklü gayrimenkul şirketlerinden  Blumenauer Immobilien’in yan kuruluşu olan Blumenauer Capital GmbH’nın CEO`su olarak “Crowdfunding” hizmeti sunuyorsunuz. Kitle fonlaması nedir? Kısaca özetleyebilir misiniz?  

- İngilizcesi “Crowdfunding” olan bu kavram yeni olsa da, çok eski bir felsefeye dayanıyor. O da, “hepimiz birimiz, birimiz  hepimiz için” düşüncesi. Sistemi, kolektif bir yatırım ağı olarak düşünebilirsiniz. Kitle fonlamasında yatırımcılarımız,  gayrimenkul sektöründe sunduğumuz projelerimiz arasından kendileri için en uygun olanını seçiyor, yatırım yapıyor ve kâr  payından yararlanıyorlar. Eskiden bir projeye tek bir yatırımcı büyük meblağlar yatırırken, günümüzde artık birçok yatırımcı, küçük meblağlarla yatırım yapabiliyor. 

Bu projelere yatırımcıları ortak ederken kimin adına ortak ediyorsunuz? 

- Blumenauer Capital GmbH olarak biz, yatırımcılarla müteahhitleri birbiriyle buluşturuyoruz. Sistemimiz şöyle:  Yatırımcılarımız, bizim üzerimizden bir gayrimenkul projesine para yatırıyor. Proje planlanıyor ve gerçekleştiriliyor.  Gayrimenkul tamamlanıp satıldıktan sonra yatırımcılar, hem yaptıkları yatırımları geri alıyorlar hem de kâr payından  yararlanıyorlar. Blumenauer Capital GmbH olarak, müteahhit ve yatırımcı arasında köprü görevini yerine getiriyoruz.

Verdiğiniz ortaklıkta minimum-maksimum yatırım miktarı bulunuyor mu? Şahıslarda ve şirketlerde bir sınır var  mıdır?  

- Yatırımlar, 500 ilâ 25.000 EUR arasında değişebiliyor. Daha büyük bir yatırım yapmak isteyenlerle şahıslara özel anlaşmalar  yapıyoruz. Limited Şirket (GmbH) veya Anonim Şirket (AG) yapısındaki kuruluşların yatırım miktarları sınırsızdır.  

Kitle fonlaması son birkaç yılda ciddi bir popülariteye ulaştı, Almanya'da da bu popülaritenin artmasını neye bağlıyorsunuz?  

- Almanya`da gayrimenkul, çok tercih edilen ve güvenilen bir yatırım seçeneği. Bunun başlıca nedenlerden biri, değer artışının büyük, hisse veya fon gibi yatırımlarla kıyaslandığında da riskin yok denilecek kadar düşük olması. Buna paralel olarak, parayı  bankada faize yatırmak da artık cazipliğini yitirmesi, yatırımcıları, gayrimenkul sektöründe yatırım yapmaya yöneltti. Diğer bir  neden de, gayrimenkul projelerimizin 24-36 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlanması. Böylece çok kısa bir zaman zarfında  kâr dağıtımına geçilebiliyoruz.  

Üyelikleri nasıl yapabiliriz. Hangi yolları kullanabiliriz?  

- Tüm işlemlerimiz dijital: Tüm işlemlerimiz dijital: Yatırımcılar kişisel kayıtlarını İnternet sitemizde yapıyorlar ve sitemizde bir “hesap” oluşturuyorlar. Yatırımlarını, dijital olarak bu hesap üzerinden yapabiliyorlar. Bu hesaplarına istedikleri zaman girip, projelerdeki gelişmeleri takip edebiliyorlar.

Internet sitesi üzerinden kayıt yapmak ücretli mi?

- Platformumuzda kayıt yaptırmak, yani hesap oluşturmak ücretsizdir. İsteyen herkes, bir hesap oluşturabilir.

Ödeme yapan kişi ya da firmanın geri ödemeyi alma süresi neye göre değişir?
 
- Her bir projenin kendisine ait bir süresi vardır. Fonlama süresi de bellidir. Genelde 3-4 ay içinde para toplanır. Daha sonra  proje 2-3 yıl arasında tamamlanıp satılınca, yatırımcıya parası kâr payı ile birlikte geri ödenir.  

Bu sistemde devlet güvencesi var mı?
 
- Yatırımcılarımızın birçok güvencesi vardır. En başta gelen teminatlardan biri, bütün projelerimizin “BaFin”, yani Alman  devletinin “Finans Denetleme Kurumu” tarafından onaylı projeler olmasıdır. Buna paralel, ödemelerin her zaman “emanet  yetkilisi” veya “kayyum” denilen “Treuhänder” üzerinden yapılmasıdır. Diğer bir güvence de projelerin, finans ortaklığı yapan  bankalar tarafından denetlenmiş ve “pozitif” not almış olmasıdır.  

Değişik kampanyalar yapıyorsunuz. Bu sistem nasıl çalışıyor?

- Kampanyalarımız da çok avantajlı. Örneğin Avrupa Şampiyonası sırasındaki kampanyamız çerçevesinde, 2.000 EUR  yatıranlara, zaten verilen kâr payının yanı sıra ayrıca 200 EUR bonus dağıttık. Önümüzdeki zaman içinde yine güncel konulara  ilişkin kampanyalarımız olacak. Yeni kampanyalarımızı, www.blumenauer-capital.com/turkce sayfamızdan veya şirketimizin  sosyal medya platformlarından takip etmek mümkün.

Okurlarımız sizinle nasıl irtibata geçebilirler?
 

- Bana veya uzman ekibimize ulaşmanın en kolay yolu, e-posta. Kitle fonlaması modeline ve projelerimize ilgi duyanlar, bize  [email protected] adresine yazabilirler. Bizimle doğrudan görüşmek isteyenler, bizi +496173956038 numaralı  telefondan arayabilirler. Ayrıca blumenauer-capital.com adresine ulaşarak kafalarındaki tüm soru işaretlerini giderebilirler.

 

HABERE YORUM KAT