Yasa TBMM'de: Yurtdışı Türklerinin emeklilik mağduriyeti gideriliyor mu?
SGK’nın, yurtdışında borçlanarak emekli olanların emekliliklerini iptal edip, faiziyle geri isteme işlemleri Avrupalı Türkler tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı. Yaklaşık 300 Avrupalı Türk, Güney Almanya’da yayınlanan “Yeni Posta” gazetesinin girişimleriyle konuya ilişkin ortak bir çağrıda bulunmuş ve TBMM’de Avrupa’da yaşayan Türklerin yurtdışı borçlanması ile ortaya çıkan mağduriyetinin giderilmesi talep edilmişti.
ÇEYREK ÇÖZÜM: KISA SÜRELİ İŞ (MİNİ JOB)
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ve AK Parti’li milletvekillerinin imzasını taşıyan, torba kanun teklifiyle mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin yasa TBMM Başkanlığına sunuldu. Yeni Posta gazetesi, haberi “Yurtdışı emeklilere müjde” başlığı ile duyurdu. Haberde özetle şöyle denildi:
“Yurt dışında borçlanarak emekli olanların, SGK emekliliklerini iptal edip, faiziyle geri isteme işlemleri büyük bir mağduriyet yaratmıştı. Yeni Posta olayın üstüne gitmiş mağdurların imza kampanyasına destek vermiş, haberleriyle kamuoyunu bilgilendirmişti. Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının yurt dışında geçen sürelerinin sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesi hakkında kanun’a yapılan eklemeyle, yurt dışında bulunan vatandaşların, zorunlu sigorta kapsamında olmakla birlikte sigorta primi ödemesinden muaf olacak şekilde kısa süreli çalışmalarının zorunlu çalışma olarak değerlendirilip aylık bağlanamamasının veya bağlanmış aylıkların bu çalışmalar nedeniyle kesilmesinin önüne geçilmesi öneriliyor.
KISA SÜRELİ İŞLER SGK YÖNETMELİĞİYLE BELİRLENECEK
Sigortadan muaf kısa süreli çalışmaya bağlı işler SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından çıkarılacak olan yönetmelik kapsamında düzenlenecek. İlgili yasa teklifi, AK Parti tarafından Bazı Kanunlarda ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında meclise sunuldu.
Teklife göre, bu kapsamda çalışan vatandaşlara aylık bağlanabilecek, aylık alanların ise aylıkları kesilmeksizin ödenmesine devam edilecek. Kısa süreli çalışmaya tabi işler, SGK tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.
“TAM GÜN ÇALIŞMA HAKKI İSTİYORUZ”
Münih Freising’de yaşayan Şaban Turhal konuya ilişkin olarak tepkisini şöyle dile getirdi:
'Biz yurtdışı Türkler de tam gün çalışma hakkı istiyoruz. Birçok hak kaybımız olmasına rağmen,hiç olmazsa Türkiye’den borçlanarak emekli olanların çağrısına çeyrek yanıt geldi. Emekli aylığı alana 450 avroya kadar olan işlerde çalışma hakkı getiriliyor. Hükümet, Türkiye’den borçlanarak emeklilik hakkı elde eden Avrupalı Türklerin emekli maaş almaları durumunda yaşadıkları ülkede çalışmama şartını kaldırıyor. Sayın vekilim Zafer Sırakaya bey ne olur bırakın yarı zamanlı çalışmayı da, Türkiye’deki vatandaşlarımız gibi tam zamanlı çalışabilmeliyiz. 60 senedir hep hak kaybına uğrayan gurbetçilere tam zamanlı çalışma hakkı verin de bunca hak kayıplarından sonra da sevinelim biraz derim.'”
+49 – ULM