Yasa dışı girişler Almanya'da huzursuzluk yaratıyor

Yasa dışı girişler Almanya'da huzursuzluk yaratıyor

Polonya'dan Almanya'ya yasa dışı girişlerin sayısı hızla artıyor. Bu nedenle Birlik, İçişleri Bakanlığı'nda coşkuyla karşılanmayan sabit sınır kontrollerini yeniden uygulamaya koymak istiyor.

Eleştirilere rağmen, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Polonya ile sabit sınır kontrollerini hala reddediyor  ancak gelecekte bu önlemlerin alınmasına tamamen de karşı olmadığını dile getiriyor.

SPD bakanının bir sözcüsü, "Federal hükümet sınırlardaki gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyor" dedi. "Federal hükümet, güdülen amaca ulaşmak için uygun ve gerekli olması gereken son çare olarak diğer Alman sınırlarında iç sınır kontrollerinin geçici olarak yeniden getirilmesini görmeye devam ediyor."
 

''Tutarlı önlemler alınması gerekiyor''

10 Mayıs'taki mülteci zirvesinde, federal ve eyalet hükümetleri, duruma bağlı olarak Almanya'nın diğer iç sınırlarında Avusturya sınırındakiler gibi sabit kontroller uygulamaya karar verdiler. CDU'nun Brandenburg ve Saksonya içişleri bakanları Michael Stübgen ve Armin Schuster, Faeser'in bunu Polonya ve Çek Cumhuriyeti sınırları için uygulamasını talep ediyor.

Birlik'ten gelen eleştiriler şimdi daha da yükseliyor. CDU/CSU parlamento grubu başkan yardımcısı Andrea Lindholz, Almanya'ya yasa dışı girişlerin sayısı şu anda olduğu kadar yüksek olduğu sürece, gelişmeyi durdurmak için tutarlı önlemler alınması gerektiğini söyledi. Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Avusturya üzerindeki kontroller için pozitif bir denge çizdi. CSU siyasetçisi "Bavyera ile Avusturya arasındaki sınırda acil sınır kontrolleri şu anda kesinlikle gerekli," dedi.

12 Mayıs itibariyle, Faeser bu kontrolleri altı ay uzatmıştı. Polonya üzerinden izinsiz girişlerin sayısı son zamanlarda önemli ölçüde arttı: Federal İçişleri Bakanlığı'na göre, 2022'nin son çeyreğinden farklı olarak, 2023'ün ilk çeyreğinde 3674 vakayla 4013 vakayla Avusturya'nın önündeydi. Avusturya öndeydi. İlk çeyreğin eğilimi Nisan ayında da devam etti - Polonya'dan 2427, Avusturya'dan 1298 yasa dışı giriş oldu.

Çok sayıda yasa dışı giriş nedeniyle, Faeser Perşembe günü Polonya ve Çek Cumhuriyeti sınırlarında daha güçlü bir insan avı ilan etti. Brandenburg'un CDU hizip lideri Jan Redmann, bunu bir "plasebo" olarak görüyor. "Federal polis, düzensiz giriş yapanları ilk kabul merkezine götüren üniformalı bir karşılama komitesi olmaya devam ediyor" dedi. Çek Cumhuriyeti'ne denetimlerin yeniden getirilmesi şu an için masanın dışında - bu, Faeser ile Çek meslektaşı Vit Rakusan ve Schuster arasında Cuma günü yapılan bir görüşmenin sonucuydu. Orada Faeser, sabit kontroller gelirse işe gidip gelenler ve ekonomi için büyük bir engel olduğu konusunda uyardı.

Federal İçişleri Bakanı, Salı günü Brandenburg'daki Frankfurt (Oder) yakınlarındaki Swiecko'da (Polonya) Alman ve Polonya polisinin ortak merkezini ziyaret edecek ve Çek Cumhuriyeti'ndekine benzer bir anlaşma umut ediyor.

 

HABERE YORUM KAT