Yasa çıkmak üzere: Almanya eşcinsel askerlere tazminat ödemeye hazırlanıyor

Yasa çıkmak üzere: Almanya eşcinsel askerlere tazminat ödemeye hazırlanıyor

Geçmişte eşcinsel olduğu için dışlanan, yükselmesi veya sorumluluk alması engellenen ordu mensuplarına tazminat ödenmesini mümkün kılan yasayı federal hükümet onadı. Şimdi tasarı federal mecliste oylanacak.

Alman ordusunda dışlanan ve baskı gören eşcinsel askerlere Almanya tazminat ödemeye hazırlanıyor. Yasaya göre ayrımcılığa maruz kalan eşcinsel ordu mensupları rehabilite edilecek ve sembolik bir tazminat alacaklar. Kabine tasarıyı çarşamba günü kabul etti.

HER BOZULAN KARAR İÇİN 3 BİN AVRO TAZMİNAT

Eşcinsel askerler hakkında her bozulan mahkeme kararı için 3 bin avro tazminat ödenecek. Bu meblağ ayrıca, işten çıkarılmış, artık terfi ettirilmemiş veya cinsel yönelimleri nedeniyle artık sorumlu görevler verilmemiş askerlere de ödenecek. Yasa, hem Federal Almanya Ordusundaki (Bundeswehr) askerler hem de eski Doğu Alman Halk Ordusu üyeleri için geçerli olacak. 

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre yaklaşık bin kişinin tazminat için başvuracağı tahmin ediyor. Yasa taslağı henüz federal meclis tarafından ise onaylanmadı. Bu nedenle Alman ordusundaki LGBTİ’lerle ilgili vakalar Alman askeri mahkemelerine de intikal ediyordu. Eşcinsel askerlerin, özellikle ordunun kuruluş yıllarında görevden alınması veya rütbesinin düşürülmesi olaylarına sıkça rastlanıyordu. İlerleyen dönemlerde cinsel yönelimleri yüzünden rütbeleri düşürülmese de veya ordudan atılmasalar da sorumluluk alabilecekleri görevlere atanmıyorlardı.

TEMMUZ 2000’DE SON VERİLDİ

Eşcinsel bireylerin bu dezavantajlı durumu, 3 Temmuz 2000 yılında yayınlanan bir genelge ile kaldırıldı ve LGBTİ bireylerin yaşadığı kurumsal ayrımcılığa resmen son verildi. 

Yasanın mimarlarından Federal Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer söz konusu tasarıyı ayrımcılığa karşı “harika bir işaret” olarak niteledi. Kramp-Karrenbauer “Yaşanan kişisel adaletsizliğin giderilemeyeceği doğrudur. Ancak askeri mahkemelerin kararlarının iptali ve sembolik tazminatın ödenmesiyle birlikte Almanya’ya hizmet etmekten başka hiçbir şey istemeyen bu insanların onurunun yeniden sağlandığına dair bir işaret verilmiş oldu” dedi. 

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT