Yakıt, enerji ve gıda fiyatlarında düşüş: Yeni fiyatlar tüketicileri nasıl etkiliyor?

Yakıt, enerji ve gıda fiyatlarında düşüş: Yeni fiyatlar tüketicileri nasıl etkiliyor?

Yılbaşıyla birlikte Almanya’da pek çok ürünün fiyatları düşmeye başladı. Gıda ürünleri artık daha ucuza mı satılıyor? Peki, bu enerji fiyatları için de geçerli mi?

2022 yılı tüketiciler için iyi bir yıl değildi. Ukrayna’daki savaşla birlikte artan enflasyon, pek çok ürünün fiyatlarının tavan değerlere ulaşmasına sebep oldu. Sadece elektrik ve gaz değil, gıda ürünleri de daha pahalı hale geldi. Yılbaşında enerji borsalarında fiyatlar düştü. Tüketiciler, olası bir "fiyat düşüşünün" alışverişi daha ucuz hale getireceğini umuyor. Böyle bir fiyat düşüşü beklenebilir mi?

Fiyatlardaki düşüş tüketicileri nasıl etkiliyor ve hangi gıdalar için geçerli?

Birçok gıda zinciri yeni yılla birlikte indirimli ürünlerinin reklamlarını yapıyor. Bild.de tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre tüketiciler, indirim kampanyalarına dikkat etmeleri halinde çok daha ucuza alışveriş yapabilirler. 

İndirim kataloglarına göre, Meggle İnce Tereyağı (250 gr) şu anda Ocak 2022'deki fiyatı 2,79 Euro yerine 2,19 Euro'ya mal oluyor. Grünländer dilimlenmiş peynir (140 g) ise 1,99 Euro yerine 1,39 Euro’ya satılıyor. Geçen yılın fiyatına göre, Iglo parmak balıklar yüzde 17 daha ucuz: 15 adet 3,49 Euro yerine 2,88 Euro. Melitta kahvede (500 gr) 2022 fiyatına göre yüzde 38 indirim var, önceki 6,49 Euro yerine 3,99 Euro'ya mal oluyor.
Gaz ve elektrik fiyatlarındaki düşüş muhtemelen tüketicilere ancak aylar sonra ulaşacak
Ucuzlaşan sadece market ürünleri değil. Yeni yılla birlikte enerji fiyatlarının da düşmesi bekleniyor. Cuma günü, Leipzig enerji borsası EEX'te bir megavat saatlik doğal gaz 67 Euro’ya işlem gördü. Şubat ayı sonunda savaşın başlamasından önce, gaz tedarikçileri megavat saat başına 89,6 Euro ödemek zorundaydı. Bununla birlikte, Check 24 karşılaştırma portalından Florian Stark, düşen gaz fiyatları göz önüne alındığında fiyatlardaki hızlı düşüşün gerçekçi olmadığını düşünüyor. Fiyatlardaki düşüşün tüketicilere ulaşması için daha aylar geçmesi gerekebilir.

Aynı durum uzun vadeli sözleşmeler yaptıkları için elektrik tedarikçileri için de geçerlidir. Ocak ve Şubat 2023'te, bölgesel elektrik tedarikçilerinin elektrik fiyatlarında 724 artış var. Bu, tüketicilerin başlangıçta, elektrik ve gaz fiyatları için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacakları anlamına geliyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen: Uzmanlar 2023 için “önemli bir artış” uyarısında bulunuyor

Petrol ambargosunun bir sonucu olarak, tüketiciler fiyatların artmasından korkuyordu. Son zamanlarda petrol fiyatı düştü. 2022 baharında, bir varil Brent çeşidi için 120 Euro’dan fazla ödenmesi gerekiyordu. Şu anda fiyatı 80 Euro. 

Son değerlendirmeler, tüketicilerin bir litre kalorifer yakıtı için ortalama 1,14 Euro ödediğini gösterdi. Kasım ayında bu fiyat litre başına 1,20 Euro’nun oldukça üzerindeydi. 

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:AA


 

HABERE YORUM KAT